Hírek

2007.10.04. 17:09

Személyiségi jogokról nem lehet lemondani

Olvasónk a fogyasztóshow-ról hallva kíváncsi rá, hogy ha a szereplőket bántalom éri, tiltakozhatnak-e. Vagy számoljanak vele, hogy ők mindent vállaltak?

Rados Virág

Bizonyos emberi jogokról nem lehet lemondani – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Ilyenek például a szabadságjogok. A tévécsatornák persze igyekeznek teljes körűen levédeni magukat. Olyan szerződést íratnak alá a szereplőkkel, amely a lehető részletesebben felsorolja, hogy az illetők mire vállalkoztak.

Fontos tudni, hogy az egyes esetek megítélése a konkrét szerződéstől függ. Ha az például tartalmazza, hogy a műsorba jelentkező hozzájárul szexuális szokásai bemutatásához, nem történik jogtalanság. De ha ilyen kitétel nincs a szerződésben, és adolog megtörténik, az illető jogai sérülnek.

Vannak bizonyos passzusok, amelyek olyan jogokról való lemondást tartalmaznak, amelyek az alapvető személyiségi jogok közé tartoznak. Ezek megsértésére alkalmas a rágalmazás, a becsületsértés, a jó hírnév lábbal tiprása. (Ilyen lehet például, ha valaki egy beszélgető-show-ban gyaláz egy másik személyt. Még akkor is jogtalanság, ha előre megbeszélt, kitalált szerepekről van szó. Hiszen ez nem fikció, hanem valóságként van beállítva, a személyek pedig nem színészek.) Az említett passzus érvénytelen, és a sértett pert indíthat személyiségi jogainak megsértése címén.

Először kérnie kell a bírót, állapítsa meg a jogsértés tényét, majd kötelezze helyesbítésre a médiumot. Hozzák tehát nyilvánosságra, hogy amit róla állítottak, nem igaz. Harmadszor pedig a felperes kérheti a sértésből származó kára megtérítését.

A legfontosabb mindebből: az embert szabadságjogaiban korlátozni beleegyezésétől függetlenül jogsértés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!