Hírek

2007.10.05. 14:29

Szigorodó jogszabályok az utakon

Számos, a közlekedésbiztonsági jogszabály szigorodik a jövőben - jelentette be a pénteken a kormányfő.

BAMA

"Rendet kívánunk tenni a közútjainkon. Nem pártpolitikai kérdés, hogy évente egy közepes községnyi, 1200-1300 ember hal meg közútjainkon, és az sem pártpolitikai kérdés, hogy évente 30 ezer gyorshajtó nem vállalja a felelősséget és azt állítja, adott napon, adott órában nem ő vezette az autót - mondta Gyurcsány Ferenc. A legfőbb cél a miniszterelnök szerint, hogy útjaink ne a sérülések és a halál színterei legyenek, ehhez pedig az kell, hogy a közlekedési szabálysértésekre ne pusztán magánügyként tekintsünk. A kormány ezért többet kíván költeni a tájékoztatásra.

Az objektív felelősség elvét tartalmazó előterjesztést a következő hetekben fogják tárgyalni. Ennek értelmében a gépjármű tulajdonosa illetve üzembentartója viseli a normasértések következményeit abban az esetben is, ha nem ő vezette a gépjárművet. Támogatják a rendőrséget abban, hogy új sebességmérőket szerezzenek be. A tervek szerint lehetővé fogják tenni, hogy az önkormányzatok a belterületi útjaikon maguk végezzenek sebességellenőrzést, sőt egy olyan szabály is bevezetésre kerül, ami lehetővé teszi, hogy az autópályák matricaellenőrzésre telepített kamerái is kiszűrhessék a gyorshajtókat, ezek a kamerák automatikusan jelezzék, ha valaki az adott útszakaszt a megengedettnél gyorsabban tette meg. Ezt a rendszert már jövőre üzembe kívánják helyezni. Magyarországon 40 ezer embert érinthet a terv azon része, amely lehetővé tenné, hogy az alkoholt fogyasztó sofőröktől a helyszínen is bevonható legyen a vezetői engedély. A rendőrség kezdeményezte a büntetőpontrendszer szigorítását is. A kormányfő szerint több, mint furcsa, hogy félmillió embernek van jogosítványa, de ebből kevesebb, mint ötven lépte túl a 18 pontot.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!