Hírek

2007.11.14. 18:25

Akár segítheti is a fertőzést az AIDS-vakcina

Totális bukást hozott a HIV-fertőzés megelőzésére kifejlesztett védőoltás, s le kellett fújni a 3000 résztvevővel tervezett nemzetközi vizsgálatot. Az előzetes adatok szerint ugyanis a vakcina nemhogy csökkenti a megfertőződés kockázatát, hanem talán még növeli is.

BAMA

A meglepő fordulatot arra alapozzák a kutatók, hogy a vakcinát kapó csoportban többen fertőződtek meg, mint azok közül, akiknek csak placebót adtak. A megfertőződött önkéntesek egy személyt leszámítva férfiak voltak, többségük pedig homoszexuális.

A gyógyszert kifejlesztő amerikai gyógyszercég, a Merck alelnöke úgy véli, időbe kerül míg kiderül, miért hatásos az ellenanyag és miért fertőződtek meg a vakcinával kezelt csoportban többen, mint a placebósban. Ezt okozhatta eddig ismeretlen biológiai jelenség, de szó lehet a szervezet oltóanyagra adott eltérő immunválaszról, de nem kizárt a furcsa véletlen sem. Vélhetően ez utóbbiban bízik a Merck is, ugyanis véleményük szerint a szer nem okozhat fertőzést. Állításuk szerint módosított vírust használtak szintetikus HIV gének szállítására, hogy így próbálják befolyásolni az immunrendszert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!