Hírek

2007.11.30. 18:33

Elvetik a vizitdíjat vagy nem

Lerövidülhetnek az egészségbiztosítási modellváltás átmeneti időszakára tervezett lépések. Persze csak ha megszavazzák a pénztárakról szóló törvényt.

Bánky Bea

[caption id="" align="alignleft" width="250"] fotó: Kallus György
[/caption]Szűkebbre szabnák a tagtoborzás idejét és rövidítenének a háromfordulós licitáláson a kormánypárti szakpolitikusok. Többek között erről állapodott meg a miniszterelnök vezetésével tartott szerdai, éjszakába nyúló koalíciós egyeztetésen az MSZP és az SZDSZ (hogy még miről, lásd keretes táblázatunkat). Tehát 2009. nyara helyett elméletileg jövő év elején startolhatna az új rendszer. A feltételes módot indokolja, hogy paraszthajszálon fog múlni, a képviselők december 17-én megszavazzák vagy elvetik a pénztárak működéséről szóló törvényt. A korábbi tervezet szinte biztosan elbukott volna a törvényalkotás végjátékában: 20-30 szocialista képviselő jelezte, hogy nem tudja azt támogatni.

„Kompromisszumok születtek” – nyilatkozták tegnap a Világgazdaságnak vezető politikusok, de hozzátették: a szocialista frakciónak még jóvá kell hagynia ezeket. Amíg ez nem történik meg, nem lehet tudni, hogy a pénztártörvény iránt erős ellenérzésekkel viseltető szocialista blokk hogyan fog reagálni, mikor igen, nem, illetve a parlamenti büfé között kell választania. Kökény Mihály, MSZP-s szakpolitikus a Népszabadságnak elmondta: a koalíciós egyeztetések nyomán kialakult helyzetről hétfőn tájékoztatja a frakciót a törvénytervezet változásait menedzselő munkacsoport. A hátralévő napokban a pénzügyi és az Egészségügyi Minisztérium szakemberei is éjjel-nappal dolgoznak azon, hogy a változásokat átvezessék a törvénytervezetbe.

Hétfőn dőlhet el az is, mi lesz a további sorsa a Tóth Károly-féle, a vizitdíjat és a kórházi napidíjat visszavonni javasolt módosítónak is. Az ellenzék ugyanis tovább görgette a kérdést; a bizottságokban támogatta az indítványt, ezzel elérte, hogy a parlament szavazzon a kérdésről – hacsak nem vonja vissza azt maga a javaslattevő. Vélhetően ennek elérésére tett kísérletet tegnap a tárcavezető. „A vizitdíj és kórházi napidíj 21,7 milliárd forintos bevételt hozott a bevezetése óta eltelt tíz hónapban” – mondta Horváth Ágnes egészségügyi miniszter. Hozzátette: a háziorvosok bevétele nőtt (átlagosan 180 ezer forinttal), csökkent az indokolatlan orvos-beteg találkozások száma, ez a kétfajta térítési díj pedig visszaszorította a hálapénzt. Ha ezekkel is kalkulálunk, a 300 forintos kifizetések 64 milliárd forintos többletet hoztak az egészségügynek.[caption id="" align="alignleft" width="350"] A táblázat teljes méretéért kattintson ide!
[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!