Hírek

2007.11.22. 06:05

Kivárni vagy kapkodni?

Van, akinek érdemes várnia a lakásvásárlással januárig, de van, aki sokkal jobban jár, ha még az idén megszabadul az ingatlanjától. Januártól enyhülnek és szigorodnak is a lakásértékesítésre vonatkozó adózási szabályok.

Tóth Marcella

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Komoly fejtörést okozhat, hogy jövőre egyes feltételek enyhülnek, mások pedig szigorodnak
[/caption]Komoly fejtörés előtt állnak azok, akik mostanában szeretnék lakásukat eladni vagy újat vásárolni. Januártól ugyanis jelentősen megváltoznak az adózási szabályok. Ráadásul egyes feltételek enyhülnek, mások pedig szigorodnak. Vagyis a kedvezőbbeket érdemes megvárni, a szigorúbbakat pedig jobb megelőzni.

Az egyik fontos változás, hogy jövőre akkor nem kell adózni a lakás eladásakor, ha az több mint öt évig a tulajé volt – magyarázta érdeklődésünkre Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete fővárosi szervezetének elnöke. A jelenlegi szabályok szerint ugyanis akkor nem kell egyáltalán adót fizetni lakás értékesítésekor, ha a vásárlás és az eladás között több mint tizenöt év telt el. Marad azonban az az elv, hogy minél tovább van az adott lakás a tulajdonos birtokában, annál nagyobb mértékben csökkenthető az adóalap, tehát annál kisebb összeg után kell adózni. További könnyítés a jogszabályban, hogy az adóhatóság a magánszemély kérelmére egyebek között a jövedelmi és a szociális körülményeire figyelemmel, mérsékelheti, vagy elengedheti az adót.

Szigorítás viszont, hogy a jövőben nem vonható le az adóalapból az új lakás vásárlására fordított összeg. Ez alól csak az jelent kivételt, ha az értékesítésből származó pénzt az eladó a saját vagy közeli rokona idősotthoni, ápolóintézeti elhelyezésére fordítja. A jelenlegi szabályok szerint ugyanis csökkenteni lehet az adóalapot akkor is, ha valaki az eladásból származó pénzt másik lakás vásárlására fordítja. Ez csak akkor lehetséges, ha az új lakást a régi eladása előtt tizenkettő vagy azt követően negyvennyolc hónapon belül vásárolja meg. Az adó alapjául szolgáló jövedelmet az adásvételt követő évben készített szja-bevallásban kell feltüntetni. Az adót be sem kell fizetni, ha a teljes jövedelmet az új szerzeményre fordítja valaki, még a soron következő szja-bevallás beadás előtt. Ha viszont csak azt követően vesz új lakást a pénzből, akkor be kell fizetnie az adót. Ezt azonban visszakapja, ha már megvette az ingatlant.

Mindezek szerint tehát ha valaki el szeretné adni a lakását, és később abból biztosan másikat szeretne vásárolni, akkor jobban jár, ha ezt még az idén megteszi. Mivel így a következő lakás értékét az eladást követő negyedik év utolsó napjáig még levonhatja az adóalapból a 2007-ben hatályos jogszabály szerint. Ebben az esetben a már befizetett adót pedig visszaigényelheti. Ha pedig valaki vásárolni szeretne, akkor érdemes lehet azt a jövő évre halasztania, mert akkor a későbbi értékesítésnél már öt év után egyáltalán nem kell adóznia.

Nem változik ugyanakkor az adó 25 százalékos mértéke, és az alapjának kiszámítása sem. Az adó alapja, vagyis az eladásból szerzett jövedelem a lakás eladáskori forgalmi értékének és a vásárláskori forgalmi értéknek a különbözete. Az adóalapot továbbra is lehet csökkenteni a vásárláshoz és az értékesítéshez kötődő kiadásokkal, így például az ügyvédi, illetve a hirdetési költséggel, valamint a megfizetett illetékkel. Levonhatóak továbbá a felújítás költségei is, de csak akkor, ha azokat számlával lehet igazolni. Így figyelembe lehet venni a lakás komfortfokozatának növelésére, a fűtési rendszer vagy a szigetelés korszerűsítésére fordított összeget is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!