Hírek

2007.11.14. 14:23

Környezeti katasztrófa a Kercsi-szorosban

Harmincezer madár és megszámlálhatatlan mennyiségű hal pusztult el a Fekete-tengernél – nyilatkozta az Interfax hírügynökségnek Krasznodarszk kormányzója, annak kapcsán, hogy már kétezer tonna pakura ömlött ki a Kercsi-szorosban egy vasárnap kettétört tengerjáróból.

BAMA

A Volganyeft-139 legénységének öt tagját még tegnap sem találták. Az elmúlt évtizedek legpusztítóbb fekete-tengeri viharában összesen tucatnyi hajó süllyedt el vagy futott zátonyra, tegnap este összesen húsz eltűnt embert kerestek. A Volganyeft több mint négyezer tonna olajat szállított, ebből alig kétszáz tonnát sikerült összegyűjtenie a több száz fős mentőalakulatoknak. A pakukát a partról markolókkal, a víz felett pedig helikopterrel eltávolító katonák munkáját a viharos szél nehezítette. A BBC beszámolója szerint két másik, a viharban elsüllyedt hajó is veszélyes anyagokat szállított. A pakurán kívül hatezer tonna kén is a vízbe került. Szakértők szerint fennáll az a veszély is, hogy a hidegben a pakura a fenékre süllyed, s ebben az esetben a vihar következményeinek felszámolása évekig is eltarthat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!