Hírek

2007.11.19. 06:00

Megnyerte a pert az intervenciós magyar kukorica

A magyar kukoricát nem lehet olyan módon kiszorítani az intervenciós felvásárlásból, mint ahogyan az Európai Bizottság próbálta. A magyar kormány ugyanis pert nyert az Európai Közösségek Elsőfokú Bíróságán a bizottság ellen.

BAMA

Az intervenciós rendszer keretében az EU előre meghatározott áron és feltételekkel felvásárolja az adott időszakon belül felajánlott kukoricát, ha az megfelel bizonyos minőségi követelményeknek. Ezzel biztonsági hálót működtet a gabonapiaci szereplők számára. A felajánlott magyar kukorica mennyisége azonban 2005-ben terhet jelentett az EU-nak, ezért az Európai Bizottság 2006 októberében, 18 nappal az intervenciós időszak kezdete előtt, a minőségi követelmények szigorítását vezette be egy rendeletben. A változtatás súlyosan érintette volna azokat a magyar termelőket, akik azt tervezték, hogy november 1-jétől intervencióra ajánlják fel a kukoricát. A termelők szerencséjére azonban a 2006-os piacon már óriási kereslet mutatkozott a kukoricára az intervención kívül is. Elvi kérdés azonban, hogy a bizottság nem hozhatja ilyen helyzetbe a termelőket, szigorító intézkedést csak időben, felkészülésre is módot adva hozhat.

A magyar kormány ezért 2006. november 17-én megindította a pert, amit megnyert, a rendeletet meg kell semmisíteni. A bíróság kimondta, hogy a bizottság megsértette a mezőgazdasági termelők bizalmát. Ugyan a piaci helyzet az idén sem ösztönöz az intervenciós felajánlásra, az eset az FVM szerint példa arra, hogy összefogással sikereket lehet elérni az uniós érdekérvényesítésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!