Hírek

2007.11.17. 17:08

Sissivel vált valóra az álma

Szabó Dóra hasonlít legjobban Sissire, a legendás szépségű magyar királynéra. A 23 éves dunaújvárosi színésznő a Gödöllői Királyi Kastélyban megrendezett versenyen százötven indulóból lett az első.

Fábos Erika

„Van valakinél egy kis színtelen körömlakk? – kiabálja be a gödöllői kastély alkalmi sminkszobájába egy fiatal lány. – Felfutott a harisnyám.”
Sissi nem is hordott harisnyát – kiabál vissza egy vicces kedvű fodrász, de kiderül, hogy hordott. Biztos lehet benne. A hölgyek ugyanis, akiknek a szépségéért most egy egész csapat ember dolgozik, szinte minden megtudtak Sissiről, amit lehet. Onnantól, hány centis derékbőséggel ment férjhez, odáig, hogy mi volt a kedvenc állata és melyik volt a kedvenc cukrászdája Budán. Szóval felkészültek a kastélyban rendezett hasonmásversenyre, mert itt nem a szépség a legfontosabb és nem is elsősorban az, hogy ki hasonlít legjobban a magyarok kedvenc királynéjára.

„Külsőleg nem hasonlítok, abban vagyunk egyformák, hogy nekem is lázadó a természetem” – mondja Zsámpár Rózsa.

Juhász Gréta közben a bécsi keringő lépéseit gyakorolja a folyósón, mert a győztesnek táncolni is tudni kell, Sebestyén Viktória pedig azt magyarázza éppen egy kamerába, hogy azóta foglalkozik Sissi életével, amióta egyszer Korfura vitte a nagymamája. Azért pont Korfura, mert már a nagymamának is kedvence volt Sissi.

„Nem, szerintem nem a film miatt olyan divatos ma is – mondja Gyüker Adrienn. – Inkább az a szeretet, amivel Magyarország felé fordult, az a vagányság, ami benne volt és az a szépség, amiről mindenütt olvasni lehet.”

Kétségtelen: Sissi női értékei és romantikus figurája, a mai fiatalok körében is népszerű. A hasonmásverseny szervezői nem is gondolták volna, hogy ennyire. A Gödöllői Királyi Kastély felhívására ugyanis komoly szépségversenyeket is meghazudtoló érdeklődés mutatkozott. Több mint százötvenen jelentkeztek, Magyarországról, Svájcból, Németországból és Romániából is.

„Gyönyörűek vagytok, ne izguljatok már” – hallatszik annak a hölgynek a szájából, aki a jelenlévők között biztosan a legjobban hasonlít Sissire. Janza Kata érkezett meg, aki az Elizabeth című musical slágereit adja majd elő és tíz éve alakítja a színpadon a szomorú sorsú királynét.
„Az a baj, hogy mindannyian nyerni szeretnénk” – összegzi inkább csak magának egy másik résztvevő, miközben éppen a száját igazítják ki egy ecsettel.

Ez végül csak Szabó Dórának sikerülhetett. Azt mondja, örülne ha nemcsak az ismeretei, de az is közrejátszott volna ebben, hogy hasonlít Erzsébetre. Alakjával kisiskolás korában egy lányregényből ismerkedett meg, s a rajongás azóta is folyamatos. Mindent megnéz és elolvas, ami róla szól. Gyűjti a Sissivel kapcsolatos tárgyakat és bejárta már az egykori királyné kedvenc helyeit is Európában. Ezek közül Korfut látja a legszebbnek. Nem véletlenül. Párja előtt sem volt titok ugyanis, hogy mennyire fontos neki Sissi. Éppen ezért a szigeten, Sissi kedvenc kertjében kérte meg a kezét.

„A gyűjtemény legszebb darabja természetesen innentől fogva Sissi koronázási ruhájának a másolata lesz – mondja Szabó Dóra. – Az a címmel együtt jár, hogy ezt a csodálatos jelmezt viselhetem majd az Erzsébet Királyné Emlékév 2008-as eseményein. Lehet, hogy ez furcsán hangzik, de tényleg egy gyerekkori álmom vált ezzel valóra. Úgy gondolom, hogy több volt ez egy hasonmásversenynél. Inkább műveltségi vetélkedőnek mondanám. A következő egy évben pedig az a célom, hogy ahogyan csak tudom népszerűsítsem Sissi alakját.”

Hazájában csak halála után lett igazán népszerű

Sissi nagyon szerette a magyarokat, és sokat tett is értük. Többször amnesztiát szerzett magyar elítélteknek, majd az osztrák-magyar kiegyezésért is küzdött. Tettein túl, szépsége is hozzájárult népszerűségéhez. Legendákat zengtek róla, egyenesen a világ legszebb asszonyának tartották. Rendszeresen szerepelt az újságok címlapján, jótékonykodott és szinte versengtek azért, hogy valamilyen társasági rendezvényen megjelenjen. Ennek persze a császári udvar nem örült. Sissi hazájában csak jóval halála után lett népszerű. A Romy Schneider főszereplésével készült film bemutatása óta azonban ott is szabályos kultusza van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!