Hírek

2007.12.10. 11:21

A film forog tovább

Bollók Csaba, a tavalyi filmszemledíjas film, az Iszka utazása rendezője jelenleg is gondját viseli mozija két gyermek-főszereplőjének, Varga Máriának és Rózsikának. A lányoknak szükségük is van a segítő kezekre, hiszen a filmben csak a történet kitalált, a nyomor valódi.

Hegedűs V. Rita

- Sorsszerűnek érzi a találkozásukat a film főszereplőivel, Varga Máriával és húgával?
- Erdélyben utazgattunk a feleségemmel, Csere Ágnessel – aki egyébként a film producere és egyik szereplője -, és egy kis faluban találkoztunk Máriával. Egy vasakkal megrakott kocsit húzott mag után.

- Ahogy a filmben láthattuk?
- Igen. Éreztem, hogy alkalmas arra, hogy elcipeljen a vállán egy filmfőszerepet. A személyiségének egy kikezdhetetlen gyémántmagja van, nem törik el, nagyon erős és kiegyensúlyozott belül. Amit egyáltalán nem értek, hiszen egy labilis családi környezetben nőt fel, soha nem lehetett tudni, hogy mikor mi röpül felé, éppen ki kit ver, eközben ő teljesen megőrizte a lelki nyugalmát. Elképesztő.

- A film blogjában beszámol arról, hogy a 15 éves Máriát az alkoholista szülei férjhez akarják adni. Megtörtént végül az esküvő?
- Szerencsére sikerült lebeszélnünk róla. A film forgatása után felajánlottuk neki és a húgának, Rózsikának is, hogy lakjanak nálunk, járjanak Pesten iskolába. Mária tulajdonképpen analfabéta, épp csak a nevét tudja leírni. Viszont olyan intelligenciával rendelkezik, amely túlnő ezen, és az életben mindenhol megállja a helyét. Talán kulturális sokk volt nekik az élet a fővárosban, ezért dönttötek mindketten úgy, hogy inkább visszamennek Romániába. Nem szerettek volna drasztikusan kiszakadni a környezetükből.

Bollók Csaba főbb filmjei:

1993: Ezüstkor (rövid)

1998: Észak, Észak

2005: Miraq (kísérleti)

2006: Hordozható haza - Domonkos István portré két tételben (dokumentum)

2007: Iszka utazása

- Mégis, most is itt vannak Önöknél.
- Az őszi szünetre vannak nálunk, de valószínűleg a télin is itt lesznek. Rendszeresen látogatjuk őket. Rózsika bentlakásos intézetben lakik. Az a probléma, hogy közel laknak az iskolához, és ha hétvégére hazamegy, akkor a szülei nem engedik vissza. Megállapodást kellene kötni a tanárokkal, hogy menjenek ki érte, és vigyék vissza tanulni.

- Mi a helyzet Máriával?
- Egy fakitermelésen dolgozik, ahol, mint Hófehérke főz és takarít, csak épp nem a törpékre, hanem a favágókra. Kap fizetést is, és szereti is csinálni. Amikor nálunk vannak, megtapasztalják, milyen fontos az, hogy rendszer legyen a mindennapjaikban. Remélhetőleg ezt a saját életükbe is átültetik.

- Modern kori Árvácska-történetet akart megmutatni?
- A célom nem a szegényházi történet volt. Máriát szerettem volna bemutatni, akiben olyan tulajdonságok vannak, amelyeket mi már elfelejtettünk. Nagyon szerencsés az alkata. Tombol benne az élet, nem lehet elpusztítani. Ez mindenkép pozitívum a filmben. A világ kegyetlen - mindenek ellenére megmutatunk egy gyereket, aki a csodával határos módon még képes hinni az életben és a többi emberben.

- Hogy fogadták Mária történetét Nyugat-Európában?
- Ahogy az Árvácska megjeleníti az összes század eleji cselédsorsú kisgyerek életét, úgy Mária a mai társadalomból kiesett, csellengő gyerekek sorsát jelképezi. A film körútja sorsán az derült ki, hogy mindenhol azonosulnak vele. Sajnos. Univerzális a lénye, nem a mi térségünk csodabogara. Ezt a gyereksorsot mindenhol ismerik, és azért küzdenek, hogy az ilyen sorsú gyerekekből kevesebb legyen. Az idők kezdetétől voltak utcagyerekek és létezett a gyerekprostitúció is, és sajnos, lesz is. Most, hogy Európa kinyílt, és megindult a vándorlás, mintha ebből egy erősebb iparág alakult volna ki.  A nyugatiak a film után megértik, és tisztába lesznek a háttérrel, honnan kerülnek az utcára az ukrán, a bolgár, a román és a magyar lányok. Szeretném kicsit kompenzálni a nézőket, a következő filmem vígjáték lesz.

Az Iszka utazása díjai:

Brüsszel Európai Filmek Fesztiválja - Legjobb színészi alakítás díja Varga Mária, Varga Rózsika és Marian Ursache részére

Budapest Magyar Filmszemle -Fődíj - Legjobb szerzői film, Arany Olló Díj: Czakó Judit

Monterrey Nemzetközi Filmfesztivál - Fődíj

Ourense Független Film Fesztivál - Zsűri különdíja

Reykjavik Nemzetközi Filmfesztivál - Arany Lunda (fődíj)

Szarajevó Filmfesztivál - Elismerő oklevél Varga Máriának

Trondheim Kosmorama - Elismerő oklevél

1998: Észak, Észak

2005: Miraq (kísérleti)

2006: Hordozható haza - Domonkos István portré két tételben (dokumentum)

2007: Iszka utazása

Az Iszka utazása díjai: Brüsszel Európai Filmek Fesztiválja - Legjobb színészi alakítás díja Varga Mária, Varga Rózsika és Marian Ursache részére

Budapest Magyar Filmszemle -Fődíj - Legjobb szerzői film, Arany Olló Díj: Czakó Judit

Monterrey Nemzetközi Filmfesztivál - Fődíj

Ourense Független Film Fesztivál - Zsűri különdíja

Reykjavik Nemzetközi Filmfesztivál - Arany Lunda (fődíj)

Szarajevó Filmfesztivál - Elismerő oklevél Varga Máriának

Trondheim Kosmorama - Elismerő oklevél -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!