Hírek

2007.12.12. 12:37

A hanyatt eső mackó másodfokon visszatér

A szerdai perbeszédekkel megkezdődött Princz Gábor, a Postabank egykori elnök-vezérigazgatójának és társainak másodfokú büntetőpere a Fővárosi Ítélőtáblán.

BAMA

Az ügyész az elsőfokú bíróság ítéletének hatályon kívül helyezését és új eljárás elrendelését indítványozta, míg Princz Gábor ügyvédje az ítélet helybenhagyását kérte az ítélőtáblától. A Fővárosi Bíróság tavaly júliusban első fokon felmentette a 34,6 milliárd forintos, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és más bűncselekményekkel megvádolt Princz Gábort és hat vádlott-társát.

 Az MTI információi szerint a tárgyalást mindössze 3 újságíró és egy tv-stáb kísérte figyelemmel. Az ügyész álláspontja szerint az elsőfokú bíróság ítélete felülbírálatra alkalmatlan, az indoklás nem tartalmazza, hogy miért nem látta megállapítottnak a hanyag kezelés vétségét a bíróság. Úgy vélte, ez olyan súlyú hiba, amely a másodfokon eljáró bíróság kompetenciáját meghaladja - mondta. Azt is hibaként rótta fel az ügyész, hogy az elsőfokú bíróság figyelmen kívül hagyta a nyomozás során beszerzett szakértői véleményeket. Az ügyész azt kérte, hogy az ítélőtábla helyezze hatályon kívül a tavaly júliusi ítéletet és utasítsa új eljárásra az elsőfokú bíróságot. Hangsúlyozta, hogy az ügyészség szerint az ítéletnek elmarasztalónak kell lennie. Hangsúlyozta: kedvelte a Postabankot, mert az új színt vitt a bankrendszerbe, de hozzátette, hogy a bank hirdetéseiben szereplő hanyatt eső mackó jut eszébe az ügyről. Annak a véleményének adott hangot, hogy a vádlottak padján ülő szakembereket nem kellett váratlanul érnie a bankpániknak.

 Princz Gábor ügyvédje, Bárándy Péter perbeszédében kiemelte, hogy véleménye szerint nem sértett eljárási szabályt az első fokon eljáró bíróság, és indoklási kötelezettségének is eleget tett. Úgy gondolja, a hűtlen kezelés miatti elmarasztalás nem lehetséges, ezért azt kérte a bíróságtól, hogy hagyja helyben az elsőfokú határozatot. Princz Gábor a tárgyaláson nem kívánt felszólalni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!