Hírek

2007.12.12. 18:33

Alkotmánybíróság előtt az ingatlanadó

Az értékalapú ingatlanadóztatás szabályainak megsemmisítését kérte Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. A döntésre előreláthatóan hónapokat kell várni.

Tóth Marcella

Több adózási kérdés hever még az alkotmánybírák asztalán

Idén már nem várható döntés a vállalkozások négy százalékos különadójáról, s a minimum járulékalapról sem – mondta el érdeklődésünkre Sereg András, az Alkotmánybíróság sajtófőnöke. A tavaly nyáron elfogadott Gyurcsány-csomagban szereplő adónemekkel szembeni kifogások már több mint egy éve hevernek a bírák asztalán. Az elvárt adózásra, illetve a házipénztáradóra vonatkozó eredeti elképzelések korábban fennakadtak az Alkotmánybíróság hálóján.

Az Alkotmánybírósághoz fordul Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az értékalapú ingatlanadóztatás miatt. Az ombudsman állampolgári panasz alapján vizsgálta meg a helyi adókról szóló törvény 2009. január elsejétől hatályba lépő építmény-, illetve telekadóról szóló módosításait. „Azért tűnik alkotmányossági szempontból aggályosnak a négyzetméterár alapján meghatározott építményadó, mert a valós érték bizonyítására nincs lehetőségük az adózóknak”– érvelt érdeklődésünkre Szabó Máté. Az ombudsman szerint alkotmányos követelmény, hogy ha becslés, illetve vélelem alapján állapítják meg az adó alapját, akkor az érintettnek legyen érdemi lehetősége az ellenbizonyításra. A biztos azt is kifogásolja, hogy az új szabályozás túlságosan nagy mozgásteret hagy az önkormányzatoknak a törvényben meghatározott értékhatárok között (lásd táblázatunkat). Szabó Máté mindezek miatt indítványozta az Alkotmánybíróságnál, hogy semmisítse meg az értékalapú ingatlanadóztatásra vonatkozó szabályokat.

A novemberben elfogadott törvénymódosítás lényege, hogy az önkormányzatok 2009. január elsejétől csak a számított érték alapján adóztathatják meg az ingatlanokat. Így megszűnik az a lehetőség, hogy a helyhatóságok területalapon vessék ki  az építmény-, illetve a telekadót. Az ingatlanok értékét a törvényben meghatározott négyzetméterenkénti értékhatárok között jelölhetik ki az önkormányzatok, figyelembe véve a helyi sajátosságokat. Az új adónem mértéke lakóingatlannál legfeljebb 0,5, egyéb ingatlannál pedig 1,5 százalék lehet. Az adónem kivetése továbbra sem kötelező, erről az önkormányzatok dönthetnek, csakúgy, mint a mentességekről és a kedvezményekről is.

Tóth Marcella Több adózási kérdés hever még az alkotmánybírák asztalán Idén már nem várható döntés a vállalkozások négy százalékos különadójáról, s a minimum járulékalapról sem – mondta el érdeklődésünkre Sereg András, az Alkotmánybíróság sajtófőnöke. A tavaly nyáron elfogadott Gyurcsány-csomagban szereplő adónemekkel szembeni kifogások már több mint egy éve hevernek a bírák asztalán. Az elvárt adózásra, illetve a házipénztáradóra vonatkozó eredeti elképzelések korábban fennakadtak az Alkotmánybíróság hálóján. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!