Hírek

2007.12.21. 15:08

Boldog névnapot, Gesztenye!

Június elsején nem csak a Tündéket és Kundokat ünnepeljük, hanem például a Gesztenyéket is. Illetve csak egyét, mert egyelőre egy Gesztenye nevű kislány van Magyraországon.

Maros László

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Gesztenye jövőre bekerül az utónévkönyvbe
[/caption]„Egy tévéműsorban láttam egy kislányt, akit Gesztenyének becéztek. Akkor döntöttem el, hogy születendő kislányomnak ezt a nevet adom” – mondja Gigor Ágnes, az anyuka. „Egy e-mail címen érdeklődtem a Magyar Tudományos Akadémiánál, hogy adható-e ez a név. A levelemmel végeredményben el is indítottam a hivatalos ügyintézést, s bő egy hónap alatt megjött a válasz, hogy az új nevet bejegyezték.” A szülők végül azt is megtudták, hogy a népnap dátumára ők adhatnak javaslatot, mert a Gesztenye az ő kérésükre lett utónév. „Geszti egyébként nagyon jó gyerek, csak mostanában hajnali négykor fúj riadót a reggeliért”, mondja Csaba, a büszke apa.

Születendő gyermekének bárki kitalálhat egyedi nevet, s a jelek szerint a szülőknek élnek is a lehetőséggel. A 2005-ben megjelent Magyar Utónévkönyvben még 2606 keresztnév szerepelt, ám az MTA Nyelvtudományi Intézet februárban frissült honlapján már több, mint háromezret böngészhetünk. A lista évente százasával bővül, s a névadóknak csak néhány fő feltételt kell szem előtt tartaniuk, hogy gazdagítsák a magyar névkincset.

„Minden utónév a mai magyar helyesírással írandó, a kijelentésnek megfelelően” – mondta Piros Zsuzsanna, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Központi Hivatalának anyakönyvi osztályvezetője. „Így a közelmúltban el kellett utasítani több nevet, mint például Dennis, Riccardo, vagy Jesper. Az idegen utónevek magyarban megfelelő formáját ajánlott inkább bejegyzésre, ha ez nem honosodott meg nyelvünkben, úgy csak akkor, ha valamely kultúrában használatos és jelentése nem pejoratív.”

A frissen bejegyzett neveket nézve egyre több a növénynév - Bodza, Barack, Eper -, nem beszélve a kedveltebb sorozatszereplők neveiről. Az egykori Rabszolgasors főhősnőjéről elnevezett legidősebb magyar Izaura már talán le is érettségizett, s a Gyűrűk Ura népszerűvé válása óta pedig Gandalf-ok és Frodók is szépen cseperednek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!