Hírek

2007.12.26. 17:47

Elhunyt Oscar Peterson dzsesszzongorista

kult

82 éves korában elhunyt a világ egyik legjobb zongoristájának tartott kanadai Oscar Peterson. Halálát veseelégtelenség okozta.
Oscar Peterson trombitán és zongorán kezdett tanulni 5 éves korában édesapjától, de hétéves korában, miután tuberkulózist kapott, már csak zongorán tanult tovább. Tehetségkutató versenyt nyert 15 éves korában, s attól kezdve folyamatosan kapta a rangos feladatokat.

Peterson több mint kétszáz lemez közreműködője, s életében kiérdemelte a műfaj halhatatlanjának elismerő címét. Hétszeres Grammy-díjas, 1997-ben megkapta a Grammy-életműdíjat. Emellett a legrangosabb jazz-szaklap, a Downbeat tizenkétszer kiáltotta ki őt az év zongoristájának. Kitüntették Glenn Gould-díjjal, UNESCO-díjjal, Juno Awardsszal és számos kanadai kitüntetést kapott. Hazájában 80. születésnapjára bélyeget adta ki róla.

Neve egészen fiatalon fogalom volt a szakmában - stúdió- és koncertfelvételein többek között Ella Fitzgerald, Louis Armstrong, Billie Holiday, Dizzy Gillespie, Count Basie, Stan Getz, Charlie Parker, Joe Pass éneke, illetve játéka hallható.

1993-ban szélütés érte, s attól kezdve balkezét nem tudta használni. Még akkoriban is mondogatta, hogy addig játszik, míg le nem esik a zongoraszékről.  A nyolcvanadik születésnapjára jelent meg a Complete Norman Granz Sessionnel és a Piano Supreme 1946-1953 című összeállítása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!