Hírek

2007.12.03. 14:04

Kóka ment, Kákosy jött

Kóka János az SZDSZ frakcióvezetését, míg Kákosy csaba a Gazdasági Minisztériumot vette át hétfőn

as

Eörsi Mátyás SZDSZ-frakcióvezető mellett Gusztos Péter frakcióvezető-helyettes is lemondott tisztségéről. A frakcióvezetői posztra az egyedüli jelölt Kóka János, a helyettesi tisztségre pedig Gusztos Péter volt. Mindkettőjüket megválasztották. Közben letette a hivatali esküt az új gazdasági miniszter, Kákosy Csaba.

Kákosy Csaba Kóka Jánost váltja a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) élén: a leköszönt miniszter július 20-án jelentette be, hogy az év végéig lemond a gazdasági és közlekedési miniszteri posztról, és a jövőben az SZDSZ elnöki posztjából fakadó feladatokra koncentrál. A liberális párt november 20-án jelölte Kákosy Csabát, a GKM kabinetfőnökét a tárca vezetésére.

Az új gazdasági és közlekedési miniszter múlt heti meghallgatásán a parlamenti szakbizottságban legfontosabb feladatának a gazdasági növekedés élénkítését, a digitális szakadék betemetését és a MÁV reformját nevezte.

Kóka János SZDSZ-elnök még nyáron bejelentette, hogy az év végével távozik a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium éléről, és jelezte, hogy átveszi a frakció vezetését. A frakcióvezetést Eörsi Mátyás át is adta neki, megegyezésük alapján azt mondta, hogy a jövőben az európai ügyekkel foglalkozik majd, hiszen most is az Európai Ügyek Bizottságának elnöke és az Európa Tanácsban liberális frakcióvezető. Azt mondta, hogy nem fog „a lógó orrú” politikusok közé tartozni, illetve nem érzi magát odatartozónak, akik nem jutnak pozícióhoz.

Az egészségbiztosítással kapcsolatban is érkeztek kérdések Kóka Jánoshoz, de mindössze azt mondta erről az egyeztetésről, hogy ez egy vállalható kompromisszum, ami az MSZP és az SZDSZ közt született, de részleteket nem árult el. Azt mondta, hogy ez az egészségügyi tárca feladata és bízik abban, hogy így, a megállapodás után december 17-én a parlament megszavazza majd az egészségbiztosító átalakításáról szóló törvényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!