Hírek

2007.12.17. 18:35

Leszavazták az ombudsman-jelölteket

A Parlament hétfői ülésén két ombudsmant választott volna, de sem Péterfalvi Attila volt adatvédelmi biztos, sem a jövő nemzedékek ombudsmani tisztére jelölt Nagy Boldizsár nem kapta meg a megválasztásákhoz szükséges szavazatokat.

BAMA

Péterfalvi Attila 207 igen, 143 nem ellenében bukott el, míg Nagy Boldizsár összesen 98 igen szavazatot kapott, így meg sem közelítette a szükséges kétharmadot. „A képviselők ezért néha úgy mondanak nemet a jelöltre, hogy a nem szavazatnak nem sok köze van az alkalmassághoz” – vélekedett Mesterházy Attila a szocilaista párt parlamenti frakcióvezető-helyettese. Korábban a politikus elmondta: továbbra sem értenek egyet azzal „a menetrenddel”, amit Sólyom László köztársasági elnök követ ebben a témában, vagyis, hogy a jelöltek személyéről nem egyeztet a parlamenti pártokkal. Nagy Boldizsár azonban a Fidesz szavazatait sem kapta meg, holott az ellenzéki párt korábban teljes támogatásáról biztosította a köztársasági elnök jelöltjét.

Sólyom László köztársasági elnök december 4-én jelentette be a parlamenti frakcióvezetők előtt, hogy Nagy Boldizsár nemzetközi jogászt jelöli a jövő nemzedékek ombudsmanjának, és javasolja Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos újraválasztását. Az adatvédelmi biztos mandátuma december 13-án járt le.

Az államfő csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy nem választották meg a jelölteket. Sólyom szerint nem szakmai, hanem politikai döntés történt, és az elbukott jelöltekkel megbeszéli, hogy újrajelölteti-e őket, melyre 30 napja van. Péterfalvi nem akarta kommentálni a politikusok szavazatát. Nagy Boldizsár úgy fogalmazott: nem lát szakmai érveket az elutasító szavazatok mögött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!