Hírek

2007.12.03. 13:21

Levont a főnököm a pénzemből a gazdasági helyzetre hivatkozva

Olvasónk munkahelyén, egy textiláru-boltban komoly pénzösszegeket vont le a főnök a kezdetben megállapított bérekből és juttatásokból. Az úr kesereg: régen ez nem volt „divat”.

Rados Virág

A munkahelyen nagy jelentősége van az elismerésnek – mondja Lázár Imre orvos-antropológus. Egy szervezet kultúrájáról sokat elárul, miképpen jutalmazza vagy bünteti dolgozóit.

A juttatások, a járandóság megkurtítása a hatalomgyakorlás olyan eszköze, amely a beosztottakat lelkileg és testileg egyaránt megterheli. A kiszolgáltatottság érzését idézi elő, és arról győzi meg az érintetteket, hogy a folyamatok ellenőrizhetetlenek. Vagyis a fejük fölötttt zajlanak, nincs beleszólásuk, illetve nem tehetnek semmit ellenük vagy érdekükben.

A jelenség különösen káros egy olyan munkaerő-piacon, ahol a munkanélküliség rejtetten állandóan fenyeget. („Pótolható vagy, bármikor új ember állhat a helyedre, sorban állnak az állásodért” stb.) Ez a fajta fegyelmezés a dolgozóknak nagyon rossz üzenetet közvetít. Azt sugallja nekik: veletek bármit meg lehet tenni. Mindez a cégnek sem kedvez hosszú távon. Hiszen az eredmény: negatív hangulat, rossz közérzet, ami megbetegedéseket okoz (a stresszkutatás már kiderítette), kieső munkanapokhoz vezet. Vagyis csökken a teljesítmény, ami profitvesztést okoz.

A szakember tehát óva int a hasonló lépésektől. A jó vezető munkatársai bizalmára, hűségére, elkötelezettségére, szeretetére épít. És azt is tudja: mindezt elsősorban pozitív ösztönzéssel érheti el.
Sajnos nálunk a munkáltatók ezzel gyakran nincsenek tisztában. Úgy nyúlnak a negatív eszközökhöz, mint a szülő a kisgyereket büntető lehetőségekhez. Igaz, a pedagógusok is ezt teszik. Főképpen mert velük sem bántak máshogyan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!