Hírek

2007.12.03. 16:19

Még egyik párt sem fordult az ügyészséghez Gripen-ügyben

Eddig még nem kaptak hivatalos formában bejelentést a korrupciógyanús Gripen-ügyben a magyar hatóságok

B. V.

Eddig még nem kaptak hivatalos formában bejelentést a korrupciógyanús Gripen-ügyben a magyar hatóságok. Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője lapunk kérdésére elmondta, eddig sem a pártoktól, sem a kormányzati szervek részéről nem érkezett megkeresés bűncselekmény ügyében. Továbbá külföldi jogsegélykérelem sem érkezett az ügyészséghez.

Többen feszegetik, miért nem kezdeményez hivatalból vizsgálatot az ügyészség. Borbély Zoltán elmondta, addig nem indíthatnak vizsgálatot vagy büntetőjogi eljárást az ügyben, ameddig hivatalos feljelentés nem érkezik hozzájuk. Sajtóértesülésekre nem hagyatkozhatnak. Vadai Ágnes (MSZP) honvédelmi államtitkár, a Gripen-ügyek vizsgálatáért felelős vizsgálóbizottság vezetője – amely a feltételezett korrupciós szállal mandátuma révén nem foglalkozott, és lezárni is csupán egy hanyagságokat feltáró vizsgálatot tudott – a Szólás szabadsága című műsorban megjegyezte, nem kizárt, sőt jó ötletnek tarja, hogy a bizottság, vagy valamelyik párt hivatalosan az ügyészséghez forduljon ez ügyben.

Az amerikai FBI és az angol Scotland Yard évek óta folytat vizsgálatot a Gripeneket gyártó és Magyarországra is beszállító svéd BAE Systems cég ellen. Ugyancsak vizsgálódik a svéd álamügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!