Hírek

2007.12.11. 05:14

Nagy bajban a kormányzati negyed

A kormányzati negyed projektet irányító Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) hétfőn cáfolta azokat a lapértésüléseket, miszerint a kormány presztízsberuházása válságba került volna. A KVI szerint jó esély van arra, hogy a fővárossal december 20-ig megegyezzenek a szükséges közlekedési fejlesztésekről.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Az is előfordulhat, hogy a kormányzati negyedről a végső szót a lakosság mondhatja majd ki
[/caption]„Nem válságtanácskozásra ült össze tegnap a főváros, a VI. kerületi önkormányzat és a Kincstári Vagyoni Igazgatóság, hanem egy szokványos egyeztetés folytattak a kormányzati negyedről. Megállapodás ugyanakkor továbbra sem született arról, hogy ki milyen kapcsolódó közlekedési fejlesztéseket finanszírozna” – mondta lapunknak Láng Balázs. A kormányzati negyed projekt kommunikációs vezetője hozzátette: december 20-ig még további tárgyalási fordulókra van szükség, de jó esélyt lát arra, hogy a határidőig a felek meg tudnak egyezni a vitás kérdésekről – villamosépítés, útszélesítés –, így megköthetik a településrendezési szerződést. Ez szükséges ugyanis ahhoz, hogy a Fővárosi Közgyűlés még az idén jóvá tudja hagyni Terézváros szabályozási tervét, amely szerint a főváros tulajdonában álló, és a kormányzati negyed építéséhez nélkülözhetetlen területet építési telekké minősítsék.

Láng Balázs találgatásnak nevezte a Magyar Nemzet információját, miszerint a kormány presztízsberuházását szakaszokra bontanák. Így tehát nem igaz, hogy első ütemben csak maga az épületegyüttes készülne el, a drága villamosvonal-építés pedig csak a második vagy harmadik ütemben kapna helyet, túlnyúlva így a választási cikluson. A kommunikációs vezető szerint a fővárosi vezetésnek adott kormányzati ultimátum – ha nem sikerül keresztülerőltetni a projektet, akkor komoly finanszírozási gondok merülhetnek fel a 4-es metró építése során – sem létezik.

A hétfői tanácskozáson a főváros szakértői, míg a VI. kerület polgármesteri, tehát döntéshozói szinten képviseltette magát. Mindkét érdekeltet megpróbáltuk elérni, de a felek között az a megállapodás született, hogy a megegyezésig nem tájékoztatják a nyilvánosságot, így nem találtunk nyilatkozót. Ugyanakkor Ikvai-Szabó Imre, SZDSZ-es főpolgármester-helyettes korábban leszögezte: Budapest nem akadályozza a kormányzati negyed beruházását. „Mivel ez nem egy reform, ezért a kérdésről újra lehet tárgyalni” – jelentette ki tegnap Horn Gábor. A koalíciós koordinációért felelős liberális államtitkár szavaiból az is kiderült, hogy az SZDSZ korábban el tudta volna képzelni a kormányzati negyed más típusú kialakítását. Utóbbi kapcsán Horn kifejtette: néhány minisztériumot, amely nem a hivatalok többségét magába foglaló belvárosban működik, be lehetett volna költöztetni a Parlament köré. Akár úgy is, hogy ott kivásárolnak magáningatlanokat. Közben az is előfordulhat, hogy a kormányzati negyedről a végső szót a lakosság mondhatja majd ki, ugyanis a hatodik kerület egyik KDNP-s képviselője helyi népszavazást kezdeményez az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!