2007.12.31. 10:07
Szilveszterkor miért pezsgővel koccintunk?
Szilveszterkor számos szimbolikus tevékenységet végzünk. A hiedelmek szerint ugyanis az új év annak szellemében telik majd, ahogyan az előző év utolsó illetve az újév első napját töltöttük.
Az ünnepen szerencsét, gazdagságot hozó ételeket, italokat fogyasztunk. Ebbe a sorba illeszkedik a pezsgő is. Régebben csak a leggazdagabbak itala volt. A hagyomány szerint Dom Pérignon francia szerzetes az 1600-as évek végén állított elő először – véletlenül – borból pezsgőt. Az erjesztést egészen a XIX. század közepéig egyedileg, végezték, ami azt jelentette, hogy egy üveg pezsgő elkészítése 2-3 évet is igénybe vett. A pezsgő ebben az időszakban csak a legtehetősebb nemesi családok mulatságain kerülhetett elő.
Az 1850-es évek óta ismert a tankpezsgő-készítés, vagyis az az eljárás, amellyel hatalmas tartályokban egyszerre 7-8000 palacknyi pezsgő is előállítható egyszerre. Az új gyártási technika a pezsgő árának jelentős csökkenéséhez vezetett. A luxus érzete azonban mind a mai napig hozzákapcsolódik a pezsgőiváshoz. A szilveszteri szokás lényege tehát az, hogy ha drága italt iszunk az újév első perceiben, a folytatás is gazdag, fényűző lesz.