Hírek

2007.12.31. 10:07

Szilveszterkor miért pezsgővel koccintunk?

Szilveszterkor számos szimbolikus tevékenységet végzünk. A hiedelmek szerint ugyanis az új év annak szellemében telik majd, ahogyan az előző év utolsó illetve az újév első napját töltöttük.

BAMA

Az ünnepen szerencsét, gazdagságot hozó ételeket, italokat fogyasztunk. Ebbe a sorba illeszkedik a pezsgő is. Régebben csak a leggazdagabbak itala volt. A hagyomány szerint Dom Pérignon francia szerzetes az 1600-as évek végén állított elő először – véletlenül – borból pezsgőt. Az erjesztést egészen a XIX. század közepéig egyedileg, végezték, ami azt jelentette, hogy egy üveg pezsgő elkészítése 2-3 évet is igénybe vett. A pezsgő ebben az időszakban csak a legtehetősebb nemesi családok mulatságain kerülhetett elő.

Az 1850-es évek óta ismert a tankpezsgő-készítés, vagyis az az eljárás, amellyel hatalmas tartályokban egyszerre 7-8000 palacknyi pezsgő is előállítható egyszerre. Az új gyártási technika a pezsgő árának jelentős csökkenéséhez vezetett. A luxus érzete azonban mind a mai napig hozzákapcsolódik a pezsgőiváshoz. A szilveszteri szokás lényege tehát az, hogy ha drága italt iszunk az újév első perceiben, a folytatás is gazdag, fényűző lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!