Hírek

2007.12.12. 18:21

Szűkítenénk a szőlőtőkék kivágásának támogatását

Magyarország ellenzi a történelmi alapú részesedést az uniós tagállamok borágazatának fejlesztésénél – döntött szerdán az Országgyűlés Európai ügyek bizottsága Sárospatakon.

É. S.

Álláspontunk szerint ugyanis így azok az országok kaphatnak majd ismét jelentősebb támogatást, amelyek korábban is kiemeltek voltak, és nem érvényesülne a szolidaritás elve. Az EU tervezete szerint a borágazat fejlesztésére három szempont alapján kaphatják majd a támogatást, 50 százaléknyit történelmi alapon, míg 25-25 százaléknyit a területi, illetve a termésmennyiség alapján.

Brüsszelben a borpiac reformjának tárgyalásakor Magyarország azt is javasolja, szűkítsék a kivágási támogatást, mivel ott van arra szükség, ahol valós túltermelés van. Kiss László, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke szerint nálunk stabil a termelés és a borpiac, itt elsősorban a szőlőrekonstrukció indokolt. Szinte valamennyi borvidéken 20-25 évesek a tőkék, ezek megújítása, cseréje előbb-utóbb elengedhetetlen. A magyar álláspont szigorítaná és érvényesítené a termék és eredetvédelmet. Érdekeinket elsősorban az sérti, hogy a szlovák területen lévő Tokaji-borvidéken nem tartják be saját vállalásaikat. A magyar kormány ezért az EU bíróságához fordul, ha nem történik ebben előrelépés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!