Hírek

2008.01.11. 16:37

Füstbe ment törvény a diákdohányzásról

Tízévesen akár két slukk között is válaszolhatunk a tanárnő kérdésére az iskolapadban. Lényegében ezt állítja a Füstirtók a Gyermekdohányzás Visszaszorításáért Alapítvány közleménye.

K. T.

Az Alapítvány rávilágított, hogy a jogszabály szerint a dohányzási tilalmat megsértő, 14. évét betöltött tanulóval szemben külön jogszabály szerint fegyelmi eljárás folytatható ugyan, ám a törvény hatálybalépése óta semmilyen jogi eszköz nem áll a pedagógusok rendelkezésére a 14. évüket még be nem töltött gyermekek szankcionálására. Az Egészségügyi Minisztériumnál a közleményre reagálva úgy nyilatkoztak, hogy a közeljövőben foglalkoznak a törvény módosításával. A cél a szabályok szigorítása és ezek jobb betarthatósága lesz. Újdonság, hogy a törvény az iskolák tekintetében az intézmény nemdohányzóvá nyilvánítására vonatkozó döntési kompetenciát az iskolaszékhez telepíti.

„Tévedés azt hinni, hogy egy tanár-diák kapcsolatban a tanár jogi eszközöket használ, ő pedagógia eszközével él" – mondta lapunknak Kertész Ágnes, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnökségi tagja. „De ha ezek csődöt mondanak, még mindig ott a közoktatási törvényben előírt szabály, mely szerint az ellen a diák ellen, aki megszegi a házirendet, fegyelmi eljárás folytatható. Bármilyen korú is a gyermek.” - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!