Hírek

2008.01.05. 17:01

Meggondoltam magam. Megváltoztatnám asszonynevem

Vizer Helga

Olvasónk férjhez menetelekor saját neve elé felvette férje vezetéknevét a -né toldalékkal. Szeretné azonban ha a jövőben már csak a férje vezetéknevét viselhetné. Kérdése: kaphat-e lehetőséget a névváltoztatásra illetve kell-e azt indokolnia.

Ebben az esetben nem névváltoztatásról, hanem a házasságkötés folytán választott névviseléstől való eltérésről van szó. – tájékoztattak bennünket a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Amennyiben a hölgy házasságban él, a családjogi törvény nem tartalmaz korlátozó rendelkezést arra nézve, hogy miként térhet el a jelenleg használt nevétől, azaz hogy a törvényben felsorolt négy lehetőség közül ( a férje teljes nevét viseli a házasságra utaló toldással, amelyhez a maga teljes nevét hozzákapcsolhatja, vagy a férje családi nevét viseli a házasságra utaló toldással és ehhez a maga teljes nevét hozzákapcsolja, a férje családi nevéhez hozzákapcsolja a saját utónevét, vagy kizárólag a maga teljes nevét viseli) melyiket választja.

A névviselés megváltoztatására egyebekben a névváltoztatására vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. A kérelmet az anyakönyvvezetőnél kell előterjeszteni, annak elbírálása azonban a Belügyminisztérium hatáskörében tartozik. A jogszabály szerint a családjogi törvényben meghatározott névviselés megváltoztatására engedélyt kaphat. A vonatkozó rendelkezések értelmezése kapcsán tehát ebben az esetben nincsen akadálya.

Egyébként a házasság megszűnése, illetőleg érvénytelenné nyilvánítása után a volt feleség a házasság fennállása alatt a viselt nevét is tovább viselheti. Ha ettől el kíván térni, ezt a házasság megszűnése illetve érvénytelenné nyilvánítása után az anyakönyvvezetőnél kell bejelenteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!