Hírek

2008.01.04. 16:58

Slota: Szlovákiában nem élnek magyarok

Ismét a felvidéki magyarokat gyalázta Ján Slota szélsőséges vezető, a kormánykoalíció tagja. A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke a SITA hírügynökségnek azt nyilatkozta: Szlovákiában nem élnek magyarok, csak olyan szlovákok, akiknek magyar az anyanyelvük.

BAMA

A 2001-es népszámlálás szerint az országban 520 ezer ember vallotta magát magyar nemzetiségűnek, amely a teljes lakosság közel 10 százaléka. Ezzel szemben Slota azt állította, „ezek nem magyarok, hanem szlovákok, akik magyarul fejezik ki magukat”. A magyargyűlölő politikus érverését arra alapozta, hogy állítása szerint Franciaországban sem léteznek algériaiak és marokkóiak, mert „ők is mindnyájan franciák, akiket franciákra, bevándorlókra és idegenekre osztanak”. Szerinte ezt a modellt kellene követni Szlovákiában is, s az ottani magyarokat „magyar anyanyelvű szlovákoknak kellene nevezni”.

A szlovák kormánykoalíció nagyobbik pártját, a Robert Fico kormányfő vezette Irány - Szociáldemokráciát (Smer-SD) már egy éve felfüggesztette tagjai közül az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) a Slotával kötött szövetség miatt. Az ESZP azonban hiába várja, hogy Fico elhatárolódjon szövetségese egymást érő magyarellenes megnyilvánulásaitól. Sőt, Fico Szlovákia megalakulásának 15. évfordulóján erősen nacionalista köszöntőt mondott, amelynek történelmi részét nem csak vitatják, de egyenesen cáfolják a történészek. Az „okos historizmus” és „hazafiassá” jelszavakat zászlajára tűző vezető szerint a 906-ig fennállt Nagymorva-Birodalom lakói nem szlávok, hanem egyenesen „ősszlovákok” voltak. (A szlovákság kialakulását csak a XV. századra teszik a történészek.) Sőt, Fico ígéretet tett arra is, hogy a pozsonyi várban hamarosan felállítják Szvatopluk fejedelem szobrát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!