Hírek

2008.01.12. 06:06

Tényleg lehet szívbajt kapni a nem működő párkapcsolattól

Jelentősen növelheti a szívproblémák kialakulásának esélyét, ha valaki hosszú időn keresztül egy rosszul működő párkapcsolatban él – jelentették ki brit kardiológusok.

Wlcsek A.

Az Archives of Internal Medicine nevű egészségügyi folyóiratban közölt tanulmányuk szerint a rossz házasság még a magánynál is károsabb a szívre. Mindezt alátámasztandó, kilencezer közalkalmazott életét és egészségi állapotát jegyezték le 12 évvel ezelőtt, amelyre tavaly visszatértek. Kiderült, hogy az alanyok 95 százalékának nem volt anno különösebb szívproblémája, öt százalékuk azonban azóta megbetegedett. Ők rendszeresen veszekedtek valamelyik közeli hozzátartozójukkal, vagy házastársukkal. Ők azok, akik a különösen veszélyeztetett kategóriába sorolhatók. Azt még sosem sikerült bebizonyítani, hogy az állandó stressz egyértelműen romboló hatással van a szívre. A szakemberek azonban hangsúlyozzák, hogy az állandó konfliktusok rendszerint együtt járnak valamilyen káros szenvedély kialakulásával. A dohányzás, az ivás mellett gyakoriak az evési zavarok, a kényszeres viselkedések is. Emiatt a tudósok szerint egy feszültségekkel teli kapcsolat akár még ártalmasabb is lehet, mint a csöndes egyedüllét.

A megoldás természetesen a feszültség kezelésének módja. A szakemberek szerint a gyakran elfojtott sérelmek képesek belülről felemészteni az egészséget, még ne átvitt értelembe is. A kezdődő szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknél ez hatványozottan igaz, ezért számukra még fontosabb a nyugodt életvitel. Ne tartogassa sokáig magában a sérelmeit. Ez nem a mértéktelen kritizálást jelenti, hanem a problémák higgadt megbeszélését. A felgyülemlett stresszt (legyen annak bármi a forrása) könnyebb levezetni egy kis testmozgással. Sétáljon esténként húsz percet, vagy járjon hétvégén uszodába, rövidebb kirándulásokra. A közös séta a társas kapcsolatoknak is jó tesz. Végül ha valami nem működik, ne ragaszkodjon hozzá görcsösen. Ami nem megy, nem kell erőltetni, de a megfontolt lépéseket sem szabad elsietni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!