Hírek

2008.02.25. 16:03

A kommunizmus áldozataira emlékeztek Debrecenben

A kommunizmus áldozataira emlékeztek mintegy ötvenen hétfőn Debrecenben Melocco Miklósnak a Nagyerdőben lévő 1956-os szobránál.

BAMA

A Fidesz, a Pofosz és a Nagy Imre Társaság helyi csoportjai által szervezett ünnepségnek az a Horváth Béla volt a szónoka, aki 2000 februárjában kisgazda országgyűlési képviselőként kezdeményezte a kommunizmus áldozatainak emléknapja törvénybe iktatását. Azóta minden év február 25-én, Kovács Béla országgyűlési képviselőnek, a kisgazdapárt országos főtitkárának, a szovjet hatóságok általi 1947-es letartóztatásának a napján van a megemlékezés a kommunista diktatúrák áldozatairól. A gyász egyetemessége és a nemzeti megbékélés érdekében  szükséges, hogy a túlélők és a felnövekvő új magyar generáció  megemlékezzen a kommunizmus áldozatairól, akiknek a számát a  világban mintegy százmillióra becsülik - mondta Horváth Béla.
A szónok idézte Margaret Thatcher angol konzervatív miniszterelnököt, aki azt mondta: "a kommunizmusban az a legrosszabb, ami utána következik".

E gondolatot folytatva Horváth Béla utalt a kommunisták átváltozásaira, akik - szavai szerint - ma is itt vannak közöttünk. "Vannak ifjú kommunisták, akik beköltöznek a budai Szemlőhegyi úti villába (...), vannak ifjú kommunisták, akik furfangos módon  balatoni, vízparti házhoz jutnak (...), szép számmal vannak ifjú  kommunisták, akik ma már államtitkárok, miniszterek, bankvezetők,  topmenedzserek (...), a nemzeti vagyon széthordásakor azonnal  megjelenő , keljfeljancsik," - mondta Horváth Béla a debreceni megemlékezésen. A kommunizmus áldozatainak világnapja debreceni rendezvényének résztvevői az áldozatok emlékére koszorúkat, virágokat helyeztek el az 1956-os szobor talapzatánál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!