Hírek

2008.02.07. 07:31

A nagy beépülés

Annak fényében, hogy milyen anyagok szivárognak ki kis hazánkban, már azon se csodálkoznék, ha a következő népszavazási kérdés valahogy így hangozna: „Egytért-e Ön azzal, hogy a titkosszolgálatok ügynökei beépüljenek a Magyar Gárdába?”

Stanga István

Biztosan mindenki emlékszik olyan filmekre, amelyekben valahogy úgy ábrázolták a titkosrendőrség ügynökeit (egyen keménykalap, öltöny, karon lógó, fekete esernyő, hajtóka alatt jelvény, és így tovább), mint olyanokat, akiket úgy nagyjából ötszáz méterről a legostobább ember is könnyen felismer. Jóllehet, mindez erős túlzás, ám az élet produkál olyan dolgokat, amelyek – már legalábbis az infantilizmusukat tekintve – nem maradnak le messze a filmbéli hülyeségek mögött. Hogy mást ne mondjak, ott van mindjárt az a tavaly nyáron készült anyag, amelyet az MSZP biztonságpolitikai tagozata nemzetbiztonsági munkacsoportjának egykori elnöke írt (ki a fene tudta egyáltalán, hogy létezik ilyen szervezet), s amely – túl azon, hogy mintegy tízmilliárd forint anyagi támogatást kér a nemzetbiztonsági szakszolgálatok számára a reálérték fenntartása végett – különféle javaslatokat fogalmaz meg a Magyar Gárdával kapcsolatban.

Így például szorgalmazza, hogy legalább tíz ember épüljön be a Jobbik által életre hívott csapatba, továbá azt is, hogy – a gárda feltételezett külföldi pénzforrásainak feltérképezése érdekében – vegyék igénybe más országok társ szervezeteinek a segítségét is. Nos, ami azt illeti, ezek az elképzelések sem nem eredetiek, sem nem meglepőek, utóvégre azzal mindenki tökéletesen tisztában van (aki nem, annál komolybbak a bajok), hogy a titkosszolgálatok tagjai a világon mindenütt ott kavarnak a „széleken” feltűnő csoportosulásokban. A történet tehát önmagában nem sok szót érdemelt volna, ám nem is itt élnénk, ha nem lenne a sztoriban valami magyaros báj: az ugyanis aligha tekinthető szokványosnak (mondhatni: ez egyfajta hungaricum), hogy egy ilyen dokumentum egy hírügynökség birtokába kerüljön, majd pedig az interneten élje világát, s így váljon „közkinccsé”.

És bár a hangzatos nevű munkacsoport vezetőjének elmélkedése arról a félelemről is szólt, hogy az említett lépések – a „cég” jobboldal érzelmű munkatársai révén - nyilvánosságra kerülhet majd, nagyon úgy tűnik, erre nem volt semmi szükség..., a jobbos kiszivárogtatás helyett bőven elegendőnek bizonyult a balos balfaszság. Hogy aztán az említett tervet ad acta tették-e, avagy az ügynökök már ott dolgoznak a gárdában (ami nem lenne túlságosan meglepő), azt természetesen nem tudhatom. A magam részéről mindenesetre figyelni fogom a keménykalapos, esernyős urakat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!