Hírek

2008.02.10. 11:37

Alacsony a részvétel Újbudán

A választásra jogosultak alig 2,6 százaléka adta le szavazatát az újbudai országgyűlési képviselőválasztás második fordulójában. Az első fordulóban a fideszes jelölt ugyan megszerezte a voksok kétharmadát, de a kötelező 50 százalék plusz egy fős részvétel helyett csak a szavazók 38 százaléka járult az urnákhoz.

BAMA

A mostani forduló akkor lesz érvénye, ha a szavazásra jogosult 32 ezer választó 25 százaléka, plusz egy fő leadja szavazatát este hét óráig. Ha ennél kevesebben voksolnak, akkor új időközi választást írnak ki. A mostani választást az előző képviselő, Deák András halála miatt kell megtartani.

A választás előzetes eredményét várhatóan kedden tudják megállapítani. Egy, a választókerületben élő választópolgár ugyanis Berlinben szavaz, a voksát tartalmazó urna hétfőn érkezik Budapestre. Az Országos Választási Bizottság keddi ülésén adja majd át a 15. számú választókerület választási bizottságának a voksot tartalmazó urnát és a nagykövetségen felvett jegyzőkönyvet. A választókerületben az erre kijelölt 800 szavazós szavazókörben vasárnap este nem számolják majd meg a szavazatokat. A külképviseleti szavazat „bekeverése után” teszik majd meg ezt, hogy így biztosítsák a külföldön leadott szavazat titkosságát.

Vasárnap este ezért nem tesz közé előzetes eredményt a helyi választási bizottság, de a már feldolgozott többi szavazókör összesített adatait a választáson indulók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!