Hírek

2008.02.18. 10:58

Koszovó miatt beindult a nagyhatalmi sakkparti

Megosztott a nemzetközi közösség Koszovó vasárnapi függetlenségi nyilatkozatával kapcsolatban: az uniós országok hétfőn kísérelnek meg közös álláspontot kialakítani, az ENSZ Biztonsági Tanácsában pedig kiegyenlítettek az erőviszonyok. Szerbia több városából is zavargásokat jelentettek.

Farkas Károly

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Zavargások vasárnap éjjel Belgrádban
[/caption]Belgrádban a nagy Szerbiát éltető fiatalok az amerikai és a szlovén nagykövetség megostromlása után szétvertek két gyorséttermet, kukákat borogattak, közlekedési lámpákat döntöttek ki, elállták a forgalmat a város nagy útjain, és rátámadtak több külföldi csatorna riporterére. Újvidéken az utcára vonult tömeg megbénította az egyik legforgalmasabb sugárutat, rendőralakulatok kísérik őket. Az újvidéki megmozduláson a szokásos „Koszovó Szerbia” jelszó mellett egy újabbat is skandáltak: „Ma Koszovó, holnap a Vajdaság”.

A kérdés az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésén is vihart kavart: Oroszország szorgalmazta, hogy a ne ismerje el Koszovót független államként így ne is vegyék fel a világszervezet tagjai közé. Moszkva álláspontját Kína is támogatta. Peking attól tart ugyanis, hogy Koszovó például szolgálhat az ázsiai függetlenségi mozgalmaknak Tibetben és Belső-Mongóliában. Kína álláspontja szerint a kérdést a nemzetközi jog alapján kell megoldani, amely szerint viszont az albán többségű tartomány egyoldalúan nem kiálthatja ki függetlenségét Belgrád jóváhagyása nélkül.

Várhatóan Moszkva és Peking álláspontját is képes lesz felpuhítani a Bush-adminisztráció. Moszkva komoly árat kérhet azért, hogy ne vétózza meg a Koszovó elismerését célzó BT-határozatot. Engedményeket kérhet a rakétapajzsal, vagy Ukrajna NATO-tagságával kapcsolatban, az sem kizárt, hogy az igazi nagy falat, az északi sarkör környékén található olajlelőhelyek kiaknázási jogában szerez előnyöket. Emellett a koszovói precedenssel Oroszország erős aduhoz jut a posztszovjet térségben folyó játszmához, változtathat például a Kaukázus mellett Abházia és Dél-Oszétia kérdésének megítélésén, vagy elismertetheti a Moldovából kiszakani akaró Transznisztriát.

Ezzel párhuzamosan az uniós országok közül Románia nyerhet a legtöbbet Koszovó elszakadásával. Bukarest többek között azért vonakodik elismerni a frissiben létrejött államot, mivel ezért cserébe kicsikarhatja, hogy Moszkvával karöltve szétszakítsák Moldovát, így annak nyugati, román többségű fele csatlakozhatna Romániához.

Koszovó vasárnap kikiáltott függetlenségével kapcsolatban kívánnak állást foglalni az európai uniós külügyminiszterek, akik hétfőn gyűltek össze Brüsszelben tanácskozásra. Nagyon nehéz lesz közös álláspontra jutniuk, mert az eddigi megnyilatkozások alapján a 27-ek közül öt-hat tagország elzárkózik a független Koszovó elismerésétől.

Uniós források szerint az eddigi egyeztetéseken Ciprus mereven, Spanyolország valamivel hajlékonyabb módon ellenezte olyan szöveg elfogadását, amely szerint a miniszterek tudomásul vennék a függetlenség kikiáltását, és „európai távlatot” ígérnének a független Koszovónak. Az előzetes tervezet szerint az unió megállapítaná, hogy Koszovóban kezdetét vette az Ahtisaari-terv végrehajtása.

A finn Martti Ahtisaari által az ENSZ megbízásából kidolgozott, de orosz ellenállás miatt a Biztonsági Tanácsban el nem fogadott javaslat Koszovó „nemzetközileg felügyelt függetlenségét” tűzte ki célul, azzal, hogy biztosítani kell a politikai demokráciát, a jogállamiságot, tiszteletben kell tartani az emberi jogokat, azon belül a kisebbségek - gyakorlatilag az ott élő, 120 ezer fős szerb kisebbség - jogait. Az unió közös platformjának további megállapítása az lenne, hogy Koszovó számára "európai távlatot" és támogatást kell nyújtani, hiszen ezt az EU már korábban kilátásba helyezte az egész nyugat-balkáni térség számára.

Egyes elgondolások szerint az állásfoglalásban meg kellene erősíteni a Szerbiának felvázolt európai perspektívát is. Aligha lesz bárkinek ellenvetése az állásfoglalás azon kitételével szemben, miszerint elsődleges a stabilitás megőrzése Koszovóban és az egész Nyugat-Balkánon. A fenti tartalmú közös állásfoglalás nem terelné kényszerpályára az egyes EU-országokat a független Koszovó elismerésének kérdésében, minden főváros maga döntene ebben. Az unió abban egységet tudott felmutatni, hogy miután péntek éjfélig egyetlen tagállamtól sem érkezett kifogás a koszovói EU-misszió műveleti terve ellen, a küldetés hivatalosan is "szabad" jelzést kapott, így bármikor megkezdődhet végrehajtása.

Jan Slota nem tagadta meg magát akkor sem, amikor a Koszovó függetlenségéről kérdezték véleményét. Arra a kérdésre, hogy még mindig droggal és "fehérhússal" kereskedő bandának tartja-e a koszovói albánokat, azt felelte: "Én még sosem vontam vissza semmit, amit korábban mondtam. A szlovák kormányt is fémjelző Slota számos esetben használt már vulgáris kifejezéseket. Csáky Pál MKP-elnök polgárjogi pert is kezdeményezett az őt ért minősíthetetlen Slota-kijelentések miatt. Slota nem csak a politikusokat sértegeti, nem régen a homoszexuálisokat "buziknak", egy újságírónőt pedig "mocsoknak" titulált. Magyar tüntetés Koszovó mellett Rövid szimpátiatüntetést tartott erdélyi magyar fiatalok egy csoportja Koszovó függetlensége mellett vasárnap este Kolozsváron - közölte a Magyarok Világszövetsége (MVSZ). A szervezet közölte: Mátyás király szülőháza előtt körülbelül 40 fiatal tüntetett mintegy tizenöt percig - amelyen nem hangzottak el beszédek - jelen volt Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke. A megmozdulást a Magyar Ifjúsági Tanács, az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet és az Erdélyi Magyar Ifjak vezetői kezdeményezték. A tüntetők Koszovó függetlenségét üdvözölték, valamint a székelyföldi autonómiát és erdélyi magyar közösségi jogokat követelő transzparenseket mutattak fel - közölte az MVSZ. Zavargások vasárnap éjjel Belgrádban -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!