Hírek

2008.02.27. 12:03

Kötelező lehet az érettségi egy természettudományos tárgyból

Egy természettudományos tárgy vagy a természetismeret kötelező érettségi tárggyá tételének megvizsgálását javasolja a tudomány- és technológiapolitika legsürgetőbb feladatairól szóló állásfoglalás, amelyet az Országgyűlés oktatási és tudományos bizottsága konszenzussal fogadott el szerdai ülésén.

BAMA

Pálinkás József (Fidesz) a javaslat előterjesztőjeként elmondta: a természetismeret, vagy egy természettudományos tárgy  ötödik kötelező vizsgatárgyként lépne be. Az MTI kérdésére hozzátette: amennyiben kezdeményezése zöld utat kap akár három-négy  év alatt életbe léphet a változás. A fideszes politikus azt is javasolta, hogy vizsgálják meg a  természettudományok integrált módon, természetismeretként történő oktatásának lehetőségét az iskolákban. Konszenzussal fogadta el a bizottság az ellenzéki képviselő azon  kezdeményezését is, amely az Országos Tudományos Kutatási Alap éves  költségvetését a K+F és innovációs támogatások emelkedését meghaladó módon növelné. Az állásfoglalás azt rögzíti, hogy a bizottság támogatja: a K+F  és innovációs költségvetési támogatások gyorsabb növelésére irányuló  törekvéseket, annak érdekében, hogy a büdzséből e célra fordított  összeg minél előbb érje el az EU által ajánlott mértéket, a GDP egy százalékát.

A testület szorgalmazza a műszaki és természettudományos  területen diplomát szerzők számának, valamint a kutatói és fejlesztői szakembergárda létszámának uniós célkitűzéseknek  megfelelő, jelentős növelését. A bizottság sürgető feladatának tartja - az állásfoglalás szerint - a pályázati rendszer és a finanszírozás egyszerűbbé, átláthatóbbá és kiszámíthatóbbá tételét. A dokumentum értelmében a bizottság üdvözli, hogy a 2008-as  költségvetésben ismét megjelent a magyar kutatóhelyek és kutatói közösségek elektronikus szakfolyóiratokkal való ellátásának koordinációja, és fontosnak tartja, hogy a következő évek büdzséiben  e feladat anyagi forrásai külön soron szerepeljenek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!