Hírek

2008.02.13. 16:16

Megdobta az agrárárakat a tavalyi fagy és az aszály

Az elmúlt évben átlagosan 22,2 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak az előző évhez viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

BAMA

Ugrásszerűen, összességében 40,5 százalékkal emelkedett a növényi termékek árszínvonala, ellenben az állati termékek mindössze 3,6 százalékkal drágultak. A gabonafélékért csaknem hetven százalékkal kértek többet a termelők, mint egy évvel korábban. A burgonya ára szintén kimagasló mértékben, 33,7 százalékkal emelkedett. A gyümölcsök átlagosan 42,7 százalékkal drágultak, ellenben a zöldségfélék ára mindössze 4,9 százalékkal nőtt. A vágóállatokat 1,2 százalékkal alacsonyabb áron tudták értékesíteni a termelők, mint 2006-ban. A vágósertés csaknem 11, a vágómarha pedig 9 százalékkal lett olcsóbb. A baromfi viszont 16 százalékkal drágult.

Az ármozgásokban az egyes ágazatokban jelentkező áruhiány nagyobb szerepet játszott, mint az előállításhoz kapcsolódó költségek növekedése. A gabonatermés nagy részét az aszály, a gyümölcsét pedig a tavaszi fagy vitte el. A termelésnél felmerülő kiadások árszínvonala 15,7 százalékkal nőtt. Az üzemanyagárak első háromnegyedévi alacsony árindexe miatt a felhasznált energia ára mérsékelten növekedett, 3,9 százalékkal került többe, mint egy évvel korábban. A takarmányok ára 33,4, a műtrágyáké 11,2 százalékkal nőtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!