Hírek

2008.02.11. 15:53

Meghalt Tom Lantos

Nyolcvan éves korában meghalt Tom Lantos amerikai kongresszusi képviselő

as

Nyolcvan éves korában meghalt Tom Lantos amerikai kongresszusi képviselő. A hírt a Fox News hírtelevízió jelentette hétfőn. Az amerikai Kongresszus egyetlen Holokauszt-túlélője a Bethesda Haditengerészeti kórházban vesztette életét hétfőn.

Hétfőn a Maryland állambeli Bethesda Haditengerészeti Kórházban nyolcvan éves korában elhunyt Tom Lantos. Az Egyesült Államok demokrata kongresszusi képviselője 2008 elején közölte, hogy nyelőcső rákban szenved, ezért visszavonul a politikától. A legbefolyásosabb magyar politikust, aki rendkívül sokat tett hazánk NATO csatlakozásáért és a békés demokratikus átmenetért, vélhetően a jövő héten helyezik nyugalomra.

Tom Lantos 1928-ban született Budapesten. Az antifasiszta mozgalom tagjaként harcolt a náci megszállók ellen a második világháború idején, majd a fenyegető kommunista hatalomátvétel miatt 1947-ben, tizenkilenc éves korában vándorolt ki az Egyesült Államokba. 1981–ben választották kongresszusi képviselővé, California 12. választókörzetében, San Mateo megyében, ahol a hiedelmekkel ellentétben kevés magyar bevándorló él, a lakosság túlnyomó része spanyol ajkú. 13-szor választották újra, megszakítás nélkül 26 éven keresztül képviselte körzetét. A San Francisco Times-nak adott egyik utolsó interjújában kitért Magyarország iránti elkötelezettségére. „A választóim elnézik nekem, hogy sokat foglalkozom Budapest ügyeivel.”

Emellett, mint azt párttársai és republikánus kollégái is elismerték, mindig az emberi jogok és a demokrácia mellett tette le a voksát. Ellenezte az iraki kínzásokat, támogatta az őssejtkutatást és szószólója volt az abortusz, illetve a könnyű drogok legalizálásának.

Sólyom László köztársasági elnök levélben nyilvánította részvétét a képviselő hozzátartozóinak. Gyurcsány Ferenc rendkívüli sajtótájékoztatón fejezte ki mély megrendülését. „Mindig hű maradt Magyarországhoz és a demokráciához” – mondta a magyar miniszterelnök. „Mint barátról, csak annyit mondhatok, nem ismertem nála bölcsebb embert” – emelte ki Gyurcsány Ferenc. Az Országgyűlés rövid néma vigyázállással tisztelgett az elhunyt emléke előtt.

Fidesz: a határon túliakat is segítette

"Megrendüléssel értesültünk Tom Lantos haláláról. Bár több kérdésben eltérő politikai nézeteket vallottunk, tisztában vagyunk azzal, hogy Magyarország igaz barátját veszítettük el. Tom Lantos nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az Egyesült Államokban megértsék és támogassák a határon túli magyarokat abban a küzdelemben, amit
identitásuk megőrzéséért folytatnak. Tisztelettel adózunk emléke előtt, osztozunk családja gyászában." - áll a Fidesz közleményében.

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter "igazi amerikai hősnek" nevezte a hétfőn elhunyt Tom Lantos amerikai kongresszusi képviselőt. Nagyon drága barátom volt, lesújt a távozása" - mondta Rice a washingtoni külügyminisztériumban.

Úgy fogalmazott: Lantos megtestesítette azt, amikor valakit megfosztanak szabadságától, majd megtalálja azt, és kiáll azért, hogy Amerika a szabadságot és jólétet máshol is terjessze. Dana Perino, a Fehér Ház szóvivője sajtótájékoztatón jelentette be a magyar származású képviselő halálhírét.

A Fehér Ház és a Capitolium előtt félárbocra eresztették a zászlókat. Roy Blunt, a képviselőház republikánus képviselőcsoportjának egyik vezető tisztségviselője úgy nyilatkozott: Tom Lantosra olyan emberként fognak emlékezni, akit rendkívüli feddhetetlenség és őszinte erkölcsi tartás jellemzett. Olyan közszereplő volt, aki soha nem ingott meg abbéli törekvésében, hogy egy jobb, szabadabb és vallásilag türelmesebb világot teremtsen - mondta.

Lantos és a zokogó kuvaiti hercegnő

„1990. október 10-én Najirát, egy 15 éves iraki kislányt vezetett kézenfogva az akkoriban általa elnökölt emberi jogokkal foglalkozó kongresszusi bizottság elé. A gyerek szipogva adta elő, hogy szemtanúja volt, mikor a gyilkos Szaddám Huszein katonái a megszállt Kuvaitban megrohanták az al-Addan kórházat, kitépték a konnektorból az újszülöttekre vigyázó inkubátorok villanyvezetékeit, ellopták az egész inkubátoros termet minden műszaki felszerelésével együtt és pontosan 312 síró csecsemőt az iraki katonák ott hagytak meghalni a vizes és hideg kövön.”

Az ügynek akkor lett folytatása, mikor kitudódott, hogy félrevezette a saját bizottságának tagjait. Najira nem iraki, nem is menekült, hanem a kuvaiti uralkodócsalád tagja, Szaúd Naszir al-Szabáh washingtoni kuvaiti nagykövet lánya volt. A szívszorongató inkubátoros sztoriból egyetlen egy szó sem igaz, és a gyerek bizottság előtti vallomását a szomszédos szobában hallgatta végig a büszke papa.

Sólyom László is részvétet nyilvánított

Sólyom László köztársasági elnök magánlevélben nyilvánít részvétet Tom Lantos családjának - közölte Wéber Ferenc, a köztársasági elnök sajtófőnöke az MTI-vel hétfőn, a magyar származású amerikai kongresszusi képviselő halálhírére reagálva.

Tom Lantos január elején jelentette be, hogy nyelőcsőrákja miatt visszavonul a politikától, az idei választásokon már nem indul újra a képviselőházi mandátumért. Az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnöke - aki február 1-jén töltötte be 80. életévét - akkor még úgy nyilatkozott, mandátumának hátralevő idejében folytatja munkáját.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az elmúlt héten - Tom Lantos családjának kérésére - már azért nem utazott Washingtonba, mert a demokrata párti politikus nem volt olyan egészségi állapotban, hogy átvegye a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét.

Az ügynek akkor lett folytatása, mikor kitudódott, hogy félrevezette a saját bizottságának tagjait. Najira nem iraki, nem is menekült, hanem a kuvaiti uralkodócsalád tagja, Szaúd Naszir al-Szabáh washingtoni kuvaiti nagykövet lánya volt. A szívszorongató inkubátoros sztoriból egyetlen egy szó sem igaz, és a gyerek bizottság előtti vallomását a szomszédos szobában hallgatta végig a büszke papa. Sólyom László is részvétet nyilvánított Sólyom László köztársasági elnök magánlevélben nyilvánít részvétet Tom Lantos családjának - közölte Wéber Ferenc, a köztársasági elnök sajtófőnöke az MTI-vel hétfőn, a magyar származású amerikai kongresszusi képviselő halálhírére reagálva.

Tom Lantos január elején jelentette be, hogy nyelőcsőrákja miatt visszavonul a politikától, az idei választásokon már nem indul újra a képviselőházi mandátumért. Az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnöke - aki február 1-jén töltötte be 80. életévét - akkor még úgy nyilatkozott, mandátumának hátralevő idejében folytatja munkáját.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az elmúlt héten - Tom Lantos családjának kérésére - már azért nem utazott Washingtonba, mert a demokrata párti politikus nem volt olyan egészségi állapotban, hogy átvegye a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!