Hírek

2008.02.23. 18:53

Miért nem jelöli újra Sólyom Lomnici Zoltánt?

Már a héten Sólyom bejelentette, nem jelöli újra főbírót mert elégedetlen a munkájával, ám egyetlen szakmai kritikát se tudott megfogalmazni

Szabó Gábor

Sólyom László államfő szerdáig hitelesen próbálta sugározta magáról azt a képet, hogy államfői munkájával kapcsolatban felül tud emelkedni a konfliktusokon, döntéseiben a higgadtság, a szakmaiság kerül előtérbe. A Lomnici Zoltán főbíróval szemben tett lépései viszont azt tükrözik, hogy nem válogat az eszközökben ha arról van szó, hogy megakadályozza az LB elnök újrajelölését. Lomnici mandátuma öt hónap múlva jár le, ám – példátlan módon – már a héten Sólyom bejelentette, nem jelöli újra főbírót mert elégedetlen a munkájával, ám egyetlen szakmai kritikát se tudott megfogalmazni.

Igazságügyi körökben köztudott a két közjogi méltóság személyes konfliktusa, ám az kevésbé, hogy mi áll az időzítés hátterében. Eddig több cikk is megjelent arról, hogy Sólyom lázasan keresi az alkalmat Lomnici lecserélésére. Ám nem talált olyan személyt, aki fel tudná venni a versenyt a bírói körökben népszerű jelenlegi elnökkel, akinek ráadásul páratlan szakmai és nemzetközi karrier áll a háta mögött. Lomnici számos magasrangú szakmai szervezet többször újraválasztott vezetője, munkájáért 2006-ban az egyik legmagasabb elismerést, a Francia Becsületrend Lovagkeresztje kitüntetést is megkapta a francia államfőtől.

Forrásaink egyértelműen a főbíró meggyengítésére tett lépésnek minősítették az államfő bejelentését, Sólyom ezzel bukott emberként tüntetheti fel már a hivatalában is Lomnicit, akitől sokan elfordulhatnak, mivel eleve esélytelen ember, a jelölés joga kizárólagosan Sólyom Lászlót illeti.

Kettejük konfliktusát kiélezte az államfő egyik szokatlan lépése is. Lapunk megbízható forrásokból úgy értesült, hogy február elején az Sólyom bizalmasan magához rendelte a legfőbb ügyészt és az ítélőtáblai elnököket, akiktől konkrét ügyekben is kérdezősködött. Az esetet megtudta Lomnici, aki jelezte az államfőnek, hogy jogilag is meglehetősen aggályos dolgot tett és a jövőben tartózkodjon a hasonló lépésektől. Ezután jelent meg a hír, hogy Sólyom nem jelöli Lomnicit, ezt közölte is pár hete egy négyszemközti találkozón. Az információt megerősítette az államfői hivatal. Az LB elnök válaszul azt monda: valóban így volt, ám abban is megegyeztek, hogy a mandátum végén hozzák nyilvánosságra. Lomnici hozzátette: ő tartotta a szavát.

Már pénteken Sólyom döntésének alátámasztásaira sietett Fleck Zoltán jogszociológus, aki azóta kritizálja előszeretettel a bíróságokat, hogy két éve miatta bojkottálták a bírósági vezetők az egyik konferenciát. A jogszociológus munkásságát annyira szakmaiatlannak tartották, hogy jelezték: nem ülnek vele egy asztalhoz. Ugyanakkor Fleck sem tudott Lomnicira szakmai bírálatot mondani, helyette olyan általánosságokat fogalmazott meg, hogy sok feszültség van a bíróságokon, a szervezeti felépítés is megérett a változásra, és változtatni kellene a bíróság tevékenységét szabályozó törvényen is. érdekesség, hogy amivel jogszociológus itthon elégedetlen, az tetszik külföldnek, a Nemzetközi Bírói Egyesület elnöke a közelmúltban úgy fogalmazott, példaértékű az az igazgatási rendszer és függetlenség, amely Magyarországon meghonosodott a bíróságok rendszerében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!