Hírek

2008.02.10. 11:09

Napi két óra lógás munkaidőben

Egy átlagos munkavállaló munkaidejének körülbelül 15 százalékát tölti álcázott pihenővel. Ehhez hozzáadódik majdnem ugyanennyi idő, amelyet ténylegesen a regenerálódásra fordít dologidőben. Mindezek a munkanapból két órát is elvehetnek.

Boda Veronika

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Egy átlagos munkavállaló munkaidejének körülbelül 15 százalékát tölti álcázott pihenővel
[/caption]„Azt mindenki tudja, hogy a jelenség létezik, pontos mérések mégsem születnek, mivel a munkavállalóknak csak kis hányada vallja be, mennyit lazsál valójában a munkahelyén” – mondta el lapunknak Klein Sándor munkapszichológus, a Pécsi Tudományegyetem ergonómia és munkapszichológia tanszékének vezetője. Rendszerint a kávé- és cigarettaszünetek, az ebédidő, az elektronikus levelek olvasása, az internet böngészése, illetve a konyhai beszélgetések rövidítik a munkaidőt. A szakértő szerint a szünetekre ugyanúgy szüksége van a dolgozóknak, mint az iskolában a diákoknak. Óránként legalább öt-hat percre.

„Probléma akkor adódhat, ha ezek a megállók a kelleténél hosszabbra nyúlnak, és az érdemi munkavégzés helyébe lépnek” – mutat rá Klein Sándor. Ilyenek a félórás kávé- vagy cigarettaszünetek, amelyeket a kollégák sem néznek jó szemmel. „Az ilyen hosszú szünetek fölöslegesek is, mert csupán az első két-három percnek van pihenési értéke. Ez az időszak, amikor igazából regenerálódunk. Ráadásul a túl hosszú lazítás után az újbóli bemelegedés is lassabb.” Minél magasabb szintű a munkakör, annál több idő van pihenni. „Egy fizikai munkás kevésbé tud munka közben lógni, rajta egyből látszik, hogy dolgozik vagy sem. Egy irodai alkalmazottnál nem biztos, hogy feltűnik, ha csupán internetezik.”

Vannak olyan helyek, ahol oktatják is, miképpen lehet egy kis szabad időt keríteni a bokros teendők közben. Dr. Németh Balázs, aki munkahelyi tréningekkel foglalkozik, elmondta: sokan nem tudnak munka közben kikapcsolni. Számukra nyújt segítséget az időgazdálkodás-tréning, amely arra tanít, hogy a feladatok közül ne a sürgőset, hanem a fontosat vegyék előre. Ezzel sok stressz elkerülhető.

A pihenő csapatépítésnek sem utolsó

Vannak munkahelyek, ahol megszüntetik a munkahelyi büféket, kávéautomatákat vagy a dohányzó- és társalgóhelyeket. Ettől azt várják, hogy növekedik a dolgozók teljesítménye. Az alkalmazottak azonban legtöbbször így is megtalálják a megfelelő helyet egy kiadós beszélgetésre, némi lazításra. Ráadásul a szüneteknek az időrabláson kívül szociális jelentőségük is van. Baráti kapcsolatok alakulnak ki egy-egy közös ebédnél, oldódik a stressz, és több információ áramlik a nem hivatalos csatornákon. Ez pedig a munkát is hatékonyabbá teszi, hiszen a munkatársak zökkenőmentesebben képesek együttműködni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!