Hírek

2008.02.25. 08:26

Négy Oscar a Coen-fivéreknek

Lezajlott a 80. Oscar-gála. Ezúttal nem történt nagy tarolás, mint korábban, a legtöbb díjat szerzett alkotás a négy szobrot begyűjtött Nem vénnek való vidék lett.

Kun Tamás

„Tényleg angyalok járnak ebben a városban” - mondta meghatottan a legjobb női főszereplőnek járó szoborral megajándékozott Marion Cotillard a hétfő hajnalban lezajlott Los Angeles-i Oscar-díjátadón. A francia színésznőt a Piaf című életrajzi alkotás címszerepéért jutalmazta meg Filmakadémia. A brit Tilda Swinton kevésbé mennyei összefüggéseket látott a saját győzelme mögött. A Michael Claytonban nyújtott mellékszereplői alakításáért díjazott színésznő inkább az Oscar-szobor külseje és az ügynöke között vont érdekfeszítő párhuzamot: „A pasi kiköpött mása Oscarnak. Ugyanaz a fejforma, s meg kell valljam: fenékforma is”. A különleges formákban látta sikereinek zálogát Javier Bardem is. A Nem vénnek való vidék hidegvérű gyilkosát alakító spanyol színész beszédében külön köszönetet mondott a filmet jegyző Coen-fivéreknek, hogy minden idők legidiótább frizuráját varázsolták a fejére a szerep kedvéért.

Amint az ebből is a felsorolásból is kiderül, az európai színészek dominanciáját hozta a 80. Oscar-gála. Ráadásul Cotillard, Swinton, valamint Bardem mellett Daniel Day-Lewis is hazavihetett egy szobrot. A brit-ír kettős állampolgárságú színész lett a legjobb férfi főszereplő. Az estet konferáló showman, John Stewart azonban nem csak a hazai színészek visszaszorulása miatt aggódott Amerikáért: „Sweeney Todd, Nem vénnek való vidék, Vérző olaj: csupa pszichopata gyilkosos film. Mi történt ezzel az országgal? Amerikának szüksége van egy szerető ölelésre? Istennek hála, hogy itt van a  nem kívánt terhesség!” – viccelődött a komikus az aranyszobrokért küzdő filmeken, utalva a tinédzserkori terhesség témáját feldolgozó Juno című vígjátékra.

A legjobb film végül Joel és Ethan Coen Nem vénnek való vidéke lett, ami végül összesen négy díjat söpört be: a fent említett legjobb mellékszereplő és a legjobb film Oscarja mellett elnyerte a legjobb rendezőnek és a legjobb adaptált forgatókönyvnek járó jutalmat. A második legtöbb szobrot – szám szerint hármat – meglepetésre a Bourne ultimátum című akciófilm szerezte. A legjobb külföldi film díját osztrák sógoraink zsebelték be A pénzhamisítók című háborús drámával, a legjobb animációs film pedig a L''ecsó lett.

A legfontosabb díjazottak

legjobb film: Nem vénnek való vidék

legjobb férfi főszereplő: Daniel Day-Lewis (Vérző olaj)

legjobb női főszereplő: Marion Cotillard (Piaf)

legjobb férfi mellékszereplő: Javier Bardem (Nem vénnek való vidék)

legjobb női mellékszereplő: Tilda Swinton (Michael Clayton)

legjobb rendezés: Joel Coen, Ethan Coen (Nem vénnek való vidék)

Kun Tamás A legfontosabb díjazottak legjobb film: Nem vénnek való vidék

legjobb férfi főszereplő: Daniel Day-Lewis (Vérző olaj)

legjobb női főszereplő: Marion Cotillard (Piaf)

legjobb férfi mellékszereplő: Javier Bardem (Nem vénnek való vidék)

legjobb női mellékszereplő: Tilda Swinton (Michael Clayton)

legjobb rendezés: Joel Coen, Ethan Coen (Nem vénnek való vidék) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!