Hírek

2008.02.17. 13:55

Nem lehetett élet a Marson?

Andrew Knoll amerikai tudós megállapítása szerint nem alakulhatott ki élet a Marson, mivel túlságosan nagy volt ehhez az ásványi anyagok koncentrációja a bolygó vízkészletében.

BAMA

A neves biológus a hét végén osztotta meg elméletét egy bostoni konferencián. Megállapításait a Spirit és az Opportunity Mars-kutatórobotok megfigyeléseire alapozza. A marsion fellelhető víz valószínűleg túlságosan sós volt ahhoz, hogy kifejlődjön benne egy mikroorganizmus. A Mars hosszú ideje nagyon száraz bolygó, ezért történetének kezdeteit kell kutatni, ha a bakteriális élet nyomait keressük. Nem tudjuk, létezett-e valaha élet a Marson - mondta ki a kutató.
Steven Squyres, a New York állambeli Cornell egyetem munkatársa, a Spirit és az Opportunity küldetését figyelemmel kísérő tudóscsoport egyik vezető tagja szerint ha vannak egyáltalán a Marson, az élet kialakulására alkalmas helyek, azok csak a föld alatt lehetnek. Úgy lehet felfedezni ezeknek a mikroorganizmusoknak a nyomait, hogy általuk kibocsátott gázokat keresünk a légkörben – hangzott el okfejtésében.

Az amerikai űrhivatal, a Nasa múlt év végén jelentette be, hogy a Spirit kvarc jelenlétét mutatta ki a Marson. Ez az anyag abban a tiszta formájában, ahogy a vörös bolygón felfedezték, a Földön csak két környezetben, melegvízforrások vagy a vulkanikus zónában repedéseket előidéző gázkipárolgások közelében található meg; s a Földön mindkét környezetben megtalálhatók a bakteriális élet nyomai. Az eredetileg tervezett 90 napos élettartamát jócskán meghaladva, a vörös bolygón immár több mint négy éve kutakodó két Mars-robot tudományos adatainak elemzése korábban alátámasztotta azt az elméletet, hogy a bolygónak a régmúltban volt egy mostaninál jóval nedvesebb és melegebb korszaka, amikor valószínűleg kezdetleges életformák is megjelentek az égitesten.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!