Hírek

2008.02.19. 14:36

Párbeszéd indulhat Kuba és az unió között

Az Európai Unió hajlandó a párbeszédre Kubával - közölte kedden Brüsszelben az Európai Bizottság, miután Havannában lemondott elnöki és főparancsnoki tisztségéről Fidel Castro.

BAMA

Fidel Castro lemondását ugyan nem kívánta kommentálni Louis Michel fejlesztési biztos szóvivője, de azt elmondta, hogy az unió kész az építő szellemű párbeszédre a szigetországgal. Azt az információt is megosztotta a sajtó képviselőivel, hogy Michel március 6-7-én látogatást tesz karibi szigetországban. Megerősítette a Kubával való politikai párbeszédre való nyitottságot az EU soros szlovén elnökségének egyik szóvivője is. Mint mondta, az európai államok – az együttműködés eszközeivel – készek pozitív jelleggel hozzájárulni a kubai társadalom minden rétegének fejlődéséhez. Kuba vonatkozásában már 1996-ban közös európai elvi álláspontot fogalmaztak meg, és ezt az álláspontot 2007-ben megerősítették. Eszerint az unió bátorítani kívánja azt a folyamatot, amely békés átmenetet biztosíthat Kubában a plurális demokráciához, valamint az emberi jogok érvényesüléséhez vezető úton.

Az EU és Havanna kapcsolatai 2003-ban kerültek mélypontra, amikor Kubában letartóztattak 75 ellenzéki személyt, mivel többségük korábban meghívást kapott európai nagykövetségekre, nemzeti ünnepek alkalmából adott fogadásokra. Akkor az unió szankciókat határozott el Kubával szemben. E szankciókat 2005-ben felfüggesztették, de végleges feloldásuk teljes körű egyetértést igényelne az unión belül. A felfüggesztés hatályát a jelenlegi gyakorlat szerint fél évente meghosszabbítják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!