Hírek

2008.02.15. 07:37

Per vagy kalap?

Annál is inkább kíváncsi vagyok, mire jut az SZDSZ az esetleges elnökválasztási manipulációk belső kivizsgálása során, mivel a liberális párt, illetve a botrányos eset főszereplői számára elképzelni sem tudok ennél kínosabb ügyet.

Stanga István

Nem csodálom, hogy az SZDSZ úgy jelentette be az elnökválasztással kapcsolatos esetleges manipulációk belső kivizsgálását, mint akinek a fogát húzzák, utóvégre is ennél kínposabb ügyet elképzelni sem nagyon lehet. Kínos mindenekelőtt T. Asztalos Ildikó Borsod megyei pártelnöknek, hiszen a dublőrökkel való szavaztatás „motorját” benne láttatta az esetet feltáró vállalkozó, ráadásul a hölgyről mindenki úgy tudta, Fodor Gábor híve – mellette is kampányolt –, ezértí a Kóka melletti titkos kiállása  (már persze, ha tényleg volt ilyen) komoly jellembeli problémákat is felvet. De – bármilyen furcsa is – kellemetlen ez az egész az „áldozatnak”, azaz Fodor Gábornak is. És nem csupán azért, mert – Heves megyei SZDSZ-elnökként  – amúgy is jó viszonyt ápol a szomszédvári T. Asztalossal, hanem azért is, mert Fodor kutyaszorítóba került: ha úgy tesz, mintha semmi sem történt volna (a kezdet kezdetén azt mondta: nem foglalkozik a dologgal), egyrészt mulyának tűnhet, másrészt  falaz a sumákoláshoz, ha viszont botrányt csinál, maga is rúg egy nagyot az amúgy is padlóközelben lévő pártba. (Az, hogy végül is a vizsgálatot szorgalmazta, nem lep meg, mert Fodornál kevés következetesebb, elvszerűbb politikust ismerek.) No, és természetesen szerfölött kínos a történet Kóka Jánosnak, hiszen kevés annál nagyobb pofátlanság létezik, mintha valaki a sajátjait csapja be, továbbá magának a liberális pártnak is, amely mostanában amúgy sem a fénykorát éli.

Megmondom őszintén, az esettel kezdetben magam sem tudtam mit kezdeni. De nem azért, mert Fodort régóta és közelről ismerem, és még csak azért sem, mert a sztori napvilágra kerülését a személyes sértettség motiválta. Az természetesen igen sokat elárul az említett vállalkozó jelleméről, hogy egy évig lapított, s hogy talán most sem szólalt volna meg, ha például a pártja nem hívja vissza a miskolci önkormányzat egyik bizottságából, dehát ettől még lehetnek igazak az állításai. (Volt jó néhány ügy a világtörténelemben, amely mindörökre titokban maradt volna, ha valahol valaki nem érzi úgy: bosszút kell állnia.) Egyszóval nem ezen okok miatt hezitáltam, hanem azért, mert a súlyos vádakat az ég világon semmi sem támasztotta alá...., egészen mostanáig. Azzal azonban, hogy előkerült a Borsod megyei küldöttek jelenléti ívének másolata, s hogy azon egy olyan házaspár neve is szerepel, akik a saját elmondásuk szerint sem voltak ott a voksoláskor (ráadásul a férfi aláírása még csak nem is hasonlít ahhoz, amely a jelenléti íven szerepel), egészen más megvilágításba került a történet, sőt, az is kijelenthető: immáron az SZDSZ térfelén pattog a labda.

„Vagy húzzák elő nagyon sürgősen a bizonyítékaikat, vagy pedig igazítsák helyre a Hír Tv közlését, ellenkező esetben a bíróságon fognak felelni” – mondta állítólag Kóka János a kérdéses televízió stábjának. Azt persze, hogy a sok mindenről árulkodó jelenléti ívet, a házaspár vallomását, a nem egyező szignót biznyítékoknak tartja-e Kóka, nem tudom, azt azonban igen, hogy az ő dolga ezek felbukkanásával rémesen leegyszerűsödött: vagy valóban perel, vagy veszi a kalapját. Ez idő szerint más megoldást elképzelni sem tudok. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!