Hírek

2008.02.17. 17:46

SZDSZ: fontos, hogy minél többen voksoljanak nemmel a népszavazáson

Fontos, hogy minél többen vegyenek részt a március 9-i népszavazáson azok közül, akik nemmel akarnak voksolni - közölte Gusztos Péter, a SZDSZ ügyvivője vasárnap Szegeden.

BAMA

"Érdemes elmenni azoknak is, akik nemmel voksolnak, mert szavazatuknak komoly súlya van" - mondta a liberális politikus sajtótájékoztatóján. Sokan úgy gondolják, hogy nemleges véleményüket ki lehet fejezni az otthonmaradással is, vagy attól félnek, részvételükkel hozzájárulnak a referendum érvényességéhez. Az eredményesség feltétele azonban nem a legalább 50 százalékos részvétel, hanem a választópolgárok 25 százalékának egybehangzó véleménye - hangsúlyozta az ügyvivő. Hozzátette: ezért bátran el kell menni, és aki nem ért egyet a kezdeményezőkkel, annak nemmel kell szavaznia. Ez a népszavazás 2008-ban a szocializmusról szól. Magyarország húsz évvel ezelőtt már szavazott a szocializmusról a négyigenes népszavazás keretében. A referendum motorja akkor két rendszerváltó liberális párt, az SZDSZ és a Fidesz volt - emlékeztetett Gusztos Péter.

"Ez a volt rendszerváltó, volt liberális párt, a Fidesz, egy háromigenes népszavazáson újra a szocializmusról akar népszavaztatni, épp csak ellenkező irányba, mint tette azt húsz évvel ezelőtt" - mondta az ügyvivő. A vizitdíj és a kórházi napidíj esetében szimbolikus nagyságú közvetlen hozzájárulást fizetünk olyan szolgáltatásokért, amikért már fizettünk az adónkból. Ez azonban nem példa nélküli, vannak olyan közszolgáltatások, amelyek alapvetően az adónkból működnek,  igénybevételükkor azonban közvetlen hozzájárulást fizetünk, mint  például az adóbevételből épített utak, és az autópálya használatáért  lerótt díj - fogalmazott a politikus. Gusztos Péter szerint súlyos hazugság a Fidesz azon állítása, hogy ez szociális kérdés lenne, a vizitdíjat és a kórházi napidíjat olyan mentességi és kompenzációs rendszer kíséri, ami kizárja azt, hogy bárki azért szoruljon ki az egészségügyi ellátásból, mert nem tudná kifizetni ezt a háromszáz vagy hatszáz forintot.

Az igennel szavazóknak azt kell végiggondolniuk, hogy a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlésével a pénzt nem a parlament kormánypárti többségétől veszik el, hanem attól a háziorvostól, akire a családjuk gyógyítását bízzák - mondta az ügyvivő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!