Hírek

2008.02.13. 16:19

Szekeres: a hadsereget teljesítményükre büszke katonák alkotják

A Magyar Honvédség képes szembenézni az új kihívásokkal, a hadsereget teljesítményükre büszke katonák alkotják - jelentette ki Szekeres Imre honvédelmi miniszter a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség évértékelő és feladatszabó értekezletén szerdán Budapesten.

BAMA

A miniszter szerint az elmúlt esztendő mérföldkőnek tekinthető a honvédség történetében, hiszen végrehajtották a haderő megújítását, ésszerűsítését, és lezárták a haderőreform két évtizedes folyamatát. Mint mondta, modern, hatékony, erős és jól szervezett haderőt hoztak létre. A politikus közölte: 2008 a stabilitás éve, amely azonban nem változatlanságot jelent, hiszen a képességek fejlesztésének időszaka következik. Ismertetése szerint az idén a nemzeti össztermék 1,2 százalékát  kitevő védelmi költségvetés 20 százalékát fejlesztésekre költik. Szekeres Imre kiemelte: Magyarország elismert tagja a NATO-nak és az Európai Uniónak, eleget tesz a szövetségi tagságból eredő kötelezettségeknek. Mint mondta, a hadsereg olyan új képességekkel rendelkezik, amelyek hatékonyan járulnak hozzá a két szervezet biztonságának szavatolásához.

Közölte, hogy a kormány idén meg fogja vitatni a nemzeti katonai stratégiát, amelynek a kidolgozása már elkezdődött. A stratégia utat mutat a honvédség számára, megfogalmazza az egyes biztonsági kockázatokra való felkészülés céljait és feladatait.
Az elmúlt időszakról szólva elmondta, hogy fiatalodott a személyi állomány, felkészült tisztek, kiválóan képzett szerződéses és hivatásos katonák szolgálnak a hadseregben. A 2007-es évet összefoglalva kiemelte, hogy megalakult az összhaderőnemi parancsnokság, megszüntették a párhuzamosságokat. Átalakították a logisztikai rendszert, hatékonyabbá tették a szervezetet. A miniszter a célokat megfogalmazva hangsúlyozta, hogy erősíteni kell a hadsereg professzionális és expedíciós jellegét. Itthon és nagy távolságban egyaránt bevethető haderőt alakítanak ki. A jövőbeli beszerzések során fontos szempont a korszerűség, a hosszabb távon rendszerben tarthatóság, a könnyebb szállíthatóság, de a környezetvédelem szempontjainak is érvényesülniük kell.

A miniszter a külföldi missziók kapcsán hangsúlyozta, hogy a mai világban növekszik a katonák szerepe, és a magyar külpolitika fontos  részévé válnak a külföldi szerepvállalások. Kiemelte, hogy a Balkán stabilitása Magyarország alapvető érdeke. A Balkánon Magyarország 2008-tól átveszi egy többnemzetiségű  alakulat vezetését. Arról is szólt, hogy az afganisztáni szerepvállalás nemzetközi tekintélyt ad Magyarországnak. Az újjáépítési feladatok mellett átveszik a kabuli repülőtér vezetését, valamint a műveleti tanácsadó- és összekötőcsoport vezetésében és különleges műveletekben is részt vesznek majd. A miniszter elmondta, hogy az úgynevezett telepíthető, forgószárnyas légi szállítási képesség kiemelkedő jelentőséget kap a jövőben. Ugyancsak a fejlesztések között szerepel a helikopterflotta modernizálása, valamint a szállítógépek cseréjét is tervezik. A Katonai Felderítő Hivatal és a Katonai Biztonsági Hivatal is a  honvédelmi miniszter irányítása alatt marad, és közlése szerint azon dolgoznak, hogyan tudnák elhelyezni ezeket egy új és magas  színvonalú központban az elkövetkező időszakban.

Kiemelte, hogy 2008-tól bevezették a szolgálati időpótlékot, amelyek hozzájárultak a keresetek szinten tartásához. Ez azok megbecsülése, akik hosszú ideje szolgálnak a honvédségnél - mondta. Szekeres Imre az értekezletet megelőzően aláírta a bérfejlesztésről szóló megállapodást a Honvédszakszervezet, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége, valamint a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetének vezetőivel. Ennek értelmében január 1- étől egységesen 5 százalékos illetményfejlesztést kapnak a Magyar Honvédségnél és a Honvédelmi Minisztériumnál dolgozók. A miniszter beszámolt arról, hogy a kormány szerdai ülésén a kiemelt programok közé emelte és az Európai Uniónak elfogadásra  javasolja az Állami Egészségügyi Központ informatikai rendszerének  fejlesztését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!