Hírek

2008.02.01. 16:14

Támogatás jár a rászorultaknak a digitális tévére való átálláshoz

„Támogatni fogja a kormány a rászorultakat abban, hogy alkalmassá tegyék mostani tévékészüléküket a digitálisan sugárzott csatornák vételére” – hangzott el pénteken egy szakmai háttérbeszélgetésen.

N. M

Ez azért fontos, mert nagy valószínűséggel 2011-re teljesen megszűnik a hagyományos analóg földi műsorszórás, a tévéadókat pedig csak digitálisan fogják sugározni. A magyar családok túlnyomó többségében megtalálható készülékek azonban még nem alkalmasak a digitális adás vételére. Így azoknak, akik nem csak a sötét képernyőt szeretnék nézni 2011 után, vagy digitális tévét kell vásárolniuk, vagy a hagyományos készülékükhöz átalakító berendezést (úgynevezett set-top box) kell beszerezniük. Utóbbi sem olcsó mulatság: a készülékhez csatlakoztatható doboz ára tízezer forintnál kezdődik, a határ pedig a csillagos ég.

„Jelenleg is folyik annak a jogszabálynak a kidolgozása, amely meghatározza majd, hogy ki, milyen alapon és pontosan milyen mértékű támogatást kaphat majd tévékészülékének átalakítására” – válaszolta érdeklődésünkre Sarkady Ildikó, audiovizuális média kormánybiztos. Azt nem lehet még tudni, hogy készüléket vagy készpénz, illetve utalvány formájában támogatást kapnak-e a részorultak. A pontos szabályokat legkésőbb 3 hónappal az analóg műsorszórás zárása előtt kell megalkotni. Uniós követelmény, hogy hazánkban is megvalósuljon a „digitális átállás”. Ennek előnye, hogy három év múlva a jelenlegi három helyett országszerte akár húsz-harminc tévécsatornát is lehet majd szobaantennával fogni. A digitális televíziózás érzékelhető minőségi javulást is jelent egyben: CD-minőségű hangot, illetve mindenfajta villogástól, torzulástól mentes képminőséget. Emellett a digitális műsorszórás olyan kényelmi szolgáltatásokat is biztosíthat a tévénézők számára, mint az interaktív képújság és műsorfüzet, vagy a megállítható és bármikor újranézhető adás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!