Hírek

2008.02.14. 16:43

Teherautó-stop a fővárosban

Kitiltanák a belvárosból a teherautókat egy készülő jogszabály módosítás szerint. A zöldtárca azt is tervezi, hogy lennének olyan napok, amikor a személygépjármű forgalmat is korlátoznák.

Boda Veronika

[caption id="" align="alignleft" width="180"] A teherautók kitiltásával akár 50 százalékkal is lecsökkenhet a károsanyag kibocsátás
[/caption]Kitiltanák a belvárosból a környezetet leginkább szennyező teherautókat a zöldtárca. „2008-ban új küszöbértéket vezetünk be szálló porra, melynek legnagyobb kibocsátói a teherautók” – jelentette be Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter csütörtökön. A tárcavezető ígérete szerint még ebben az évben elkészül az a jogszabály módosítás, amely bevezeti a szálló porra vonatkozó küszöbértéket. „Már dolgozik a tervezeten a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) az egészségügyi tárca bevonásával, a légszennyezettség csökkentése érdekében – árulta el.

Az előzetes tervek szerint úgynevezett zöld zónát alakítana ki a főváros, amelyen a sárga jelzésű, tehát nagy szennyezőanyagot kibocsátó gépjárművek, a 12 tonnánál nehezebb teherautók és minden olyan jármű, amely a szigorú uniós szabályoknak nem felel meg, nem hajthatnának keresztül. Demszky Gábor főpolgármester hozzátette, a légszennyezettséget adó járművek 34 százaléka teherautó, és azzal, hogy ezeket a járműveket a belvárosból kitiltják akár 50 százalékkal is lecsökkenhet a károsanyag kibocsátás. „Magyarország szálló por szennyezettsége, hasonlóan más országokéhoz elsősorban a közlekedésből és a lakossági füstből származik. A levegő szennyezettségének csökkentésére ezért a közlekedést szabályozó, a településeken belül korlátozó intézkedések, illetve a lakossági fűtést szabályozó intézkedések jelenthetik a megoldást” – árulta el a főpolgármester. Valamint hozzátette, ha szükséges az egész fővárosra kiterjesztik ezeket a zónákat, és így indokolt esetben csak a páros vagy a páratlan rendszámú autók közlekedhetnének a Hungária körút körgyűrűjétől a belváros felé. Demszky elmondta, a zöld zónák bevezetése előtt azonban KRESZ-módosításra is szükség lesz.

„Az elmúlt években átlagban nem romlott Budapest levegője, sőt Kelet-Európában a legjobb értékekkel rendelkezünk. Helyenként 40-80 százalékkal csökkent a káros anyag koncentráció, viszont még mindig jelentős a szálló por mennyisége” – tette hozzá a politikus.

A küszöbértékek meghatározása egyébként az egészségügyi minisztérium ajánlása alapján történik, a légszennyezettségi adatokról a zöldtárcához tartozó felügyelőségek adnak tájékoztatást, az intézkedések elrendelése pedig az önkormányzatok feladata. Az Európai Unió szabályozása alapján Magyarországon a kén-dioxidra, szén-monoxidra és a felszín közeli ózonra van tájékoztatási és riasztási küszöbérték, továbbá - egyedül Magyarországon - a kén-dioxidra és a szálló por koncentrációjára is. A szálló porra jelenleg nincs önálló küszöbérték.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!