Hírek

2008.03.07. 10:44

A csehek is ellenzik a rakétatelepítést

A cseh lakosság kétharmada ellenzi egy amerikai rakétavédelmi pajzs radarának telepítését az országba – hivatkozik egy közvéleménykutatásra a Prague Daily Monitor. Igor Szavolszkij budapesti orosz nagykövet erre utalva kifejtette: a lakosság jobban érti a problémát, mint a politikusok.

BAMA

A közvélemény nem nagyon változott az elmúlt fél évben a kérdésben. A megkérdezettek mintegy negyede támogatja az elképzelést; négyből hárman pedig népszavazásra bocsátanák a kérdést. A lehetséges radarállomás fő támogatója a jobboldali Polgári Demokraták (ODS) szavazói, illetve egyetemi végzettséggel bírók, üzletemberek és magasan szakképzettek; az ellenzéki szociáldemokraták (CSSD) és kommunisták (KSCM) szavazói, továbbá a nyugdíjasok és az alacsony végzettséggel rendelkezők többségükben ellenzik a tervet. A kutatás ugyancsak kimutatja: a csehek többsége úgy ítéli meg, nem tájékoztatják megfelelően a radarállomás kérdéseiről.

Igor Szavolszkij orosz nagykövet egy budapesti előadásáról, melyben kiemelte a rakétarendszerrel – mely a csehországi radar mellett egy lengyel rakéta-kilövőállomásból állna – szembeni fenntartásait. Elmondása szerint egy „célravezető radarról” van szó, mely egy emberi beavatkozás nélküli rendszer. Amennyiben rakétát észlel, további utasítás nélkül működésbe lép és tüzel – mindennemű parancsnoki megerősítés ki van iktatva. Amerika Iránra hivatkozva telepítené az állomást; Szavolszkij szerint azonban Iránnak „még sokáig nem lesz” Európát fenyegető fegyvere. Egyedül Oroszország rendelkezik olyan rakétával, mondta, ami ellen védhet a rendszer – ezért a lépés egyértelműen az ő országa ellen irányul.

Országa egy másik szempontból sem érti a rakéta-telep szükségességét: amennyiben Iránból valóban kilőnének egy ilyen hatótávolságú rakétát Európa felé, az Oroszország felett repülne el – Moszkva körül pedig van már egy kérdéses rakéta-elhárító rendszer telepítve, ami hatástalanítaná a támadást, még mielőtt az Európáig ér. Oroszország nem a pozícióit félti, amikor vehemensen ellenzi a tervet, hanem értetlenségének ad hangot, mert úgy érzi, mindenki a leszerelésről beszél, mégis egy új fegyverkezés kezdődik. A nagykövet leszögezte: amennyiben települ a rendszer, Oroszország a reciprocitás elvében ellenlépéseket fog tenni – például rakétákat irányít a létesítményekre.

A nagykövet előadásában kiemelte a cseh lakosság ellenző véleményét: „jobban megértik a problémát, mint a politikusok” – mondta. A radarral ugyanis az ország és a környező országok is célponttá válnak, így szerinte a politikusok éppen az ország biztonságát kockáztatják a radarral. „Aki Oroszországban lemond az ország biztonságáról, az biztosan megbukik.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!