Hírek

2008.03.21. 07:19

A szer hatni kezd

Hiába hitték (remélték?) a koalíciós pártok, hogy a népszavazásnak semmiféle politikai következményei sem lesznek, a referendum – afféle lassan, de annál biztosabban ható szerként – már elkezdte kifejteni a hatását egy egész sor területen.

Stanga István

Noha a koalíciós pártok a népszavazás előtt váltig azt állították, a referendum csakis és kizárólag arról a bizonyos három kérdésről szól, azaz semmiféle közjogi és politikai következményei sem lesznek, az események nem ezt az előzetes véleményt látszanak alátámasztani. Hogy mást ne mondjak, ott van mindjárt az egészségbiztosítási törvény „finomításának” terve (noha ezt a jogszabályt nem is érintette a március 9-i voksolás), aztán az ebből fakadó koalíciós feszültség, amelyet csak fokoz Horn Gábor több mint szerencsétlen szavazási kommentárja („Nem azt mondták Feri, hanem azt, hogy menj a p...csába! Valljuk be!”), nem is beszélve a Gyurcsány Ferenc további sorsát illető találgatások napjainkbeli felerősödéséről. Ám akár távozik nyáron a miniszterelnök, amint azt egy napilap tudni véli (e variáció alapján Gyurcsány a Déli Áramlat gázvezetéket is felügyelő társaság vezetői székébe ülne), akár Lendvai Ildikónak, a szocialisták parlamenti frakcióvezetőjének lesz igaza, miszerint nem gondolkodnak kormányfőcserén („olcsó és káros megoldás” lenne), egy valami tény: a referendum – afféle lassan, de annál biztosabban ható szerként – elkezdte kifejteni a hatását egy egész sor területen.

Meglehet, néhány elemző pontosan ezért látja úgy, hogy az Orbán Viktor vezette ellenzéknek most nincs is komolyabb dolga annál, mint megvárni, hogy a szer elvégezze a munkáját. Hogy képesek lesznek-e erre? Nos, minden valószínűség szerint igen, mert ahogyan elnézem (és ehhez hasonlóan vélekedett a minap a Der Standard is) a Fidesz elnöke megértette, hogy az idő most neki dolgozik, így aztán, amennyiben képes lesz a jövőben is mintegy középről megszólítani az embereket, az ország – a már említett osztrák lap megfogalmazása szerint – „túlérett gyümölcsként hullik majd az ölébe”. Az ugyanis jól látszik, hogy a több mint hárommillió „igen”-től még mindig kábult kormányzati oldal – hogy egy politológust idézzek – „...szinte a Fidesz kottájából énekel...”, de ami ennél is lényegesebb, egyelőre semmi jel sem utal arra, hogy egyhamar túl tudná tenni magát a történteken, s képes lenni felmutatni valami épkézláb kibontakozási elképzelést.  

Mert a nagyobb léptékű reformoknak – akármiről is szóljon az MSZP és az SZDSZ kommunikációja – alighanem vége, függetlenül attól, hogy az ezért való felelősséget a koalíció nyilvánvalóan az ellenzékre hárítja majd. Nem teheti meg azonban ugyanezt azzal a kérdéssel, amelyre 2010-ben egészen biztosan válaszolni kell, s amely az elhíresült őszödi beszédben a következőképpen hangzott: „Ha el kell számolnunk az országnak, hogy mit csináltunk négy év alatt, akkor mit mondunk?” És tényleg: mit?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!