Hírek

2008.03.10. 10:13

Április 1-jétől nem lesz vizitdíj

Április elsejétől nem kell fizetni vizitdíjat és kórházi napidíjat, és nem vezetik be szeptember 1-jétől a tandíjat - az erről szóló törvényjavaslatot a kormány és az ellenzéki pártok hétfőn egyaránt benyújtják, miután a vasárnapi népszavazás eredményes volt.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="250"] fotó: Darnay Katalin
[/caption]A vasárnapi ügydöntő népszavazás eredményére tekintettel a hódmezővásárhelyi Erzsébet kórház és rendelőintézetben már nem szednek vizitdíjat és kórházi napidíjat a betegektől - tájékoztatta Kallai Árpád főigazgató az MTI-t hétfőn. A szakember elmondta, a díjszedés azonnali megszüntetéséről a Hódmezővásárhelyen élő polgárok szavazatainak számára és arányára tekintettel határozott. A megyei jogú városban csaknem 60 százalékos részvétel mellett a szavazók 88,3, illetve 86,8 százaléka támogatta a kórházi napidíj és a vizitdíj megszüntetését, vagyis a szavazásra jogosultak több mint fele igennel voksolt - tette hozzá a főigazgató. Kallai Árpád közölte, döntését a kórház fenntartójával, a hódmezővásárhelyi önkormányzattal egyeztetve, annak egyetértésével hozta meg.

Mindhárom kérdésre az eredményességhez szükséges kétmillió helyett több mint hárommillió igen voksot adtak le a választók, akiknek több mint 50 százaléka (50,33) jelent meg az urnáknál. Sólyom László köztársasági elnök kijelentette: a magyar választók kinyilvánították akaratukat, az eredmény egyértelmű. Most a törvényhozókon és a politikusokon van a sor. Jelezte ugyanakkor, hogy a szükséges lépések meghozatala, illetve a következtetések levonása nem néhány nap kérdése, de elodázni nem lehet. A kormány azt javasolja, hogy "a technikailag kivitelezhető legkorábbi időpontban, 2008. április 1-jétől" szűnjön meg a vizitdíj és a kórházi napidíj fizetésének kötelezettsége. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke azt mondta: a népszavazás politikai célját tekintve vereséget szenvedett, mert a kormányt nem tudta megbuktatni.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke úgy fogalmazott: nem a pártok, nem  a politikusok, hanem Magyarország győzött, a népszavazással a magyarok nyertek, győztek, akik igennel szavaztak és azok is, aki  otthon drukkoltak a igenek győzelme mellett. A pártelnök szerint ugyanakkor azok is győztek, akik a pártjuk iránti lojalitásból nemmel szavaznak, hiszen nekik sem kell fizetni a továbbiakban a vizitdíjat, a kórházi napidíjat és a tandíjat.  Majdnem mindenki nyert, a kormánypártok az egyedüli vesztesei a mai népszavazásnak - mondta Orbán Viktor. A Fidesz törvényjavaslatot nyújt be annak érdekében, hogy a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörlése miatt kieső bevételeket pótolni lehessen. Kóka János, az SZDSZ elnöke szerint a több mint félmillió "nem" szavazat a liberálisok sikere. Egyúttal megnyugtatta a nemzetközi pénz- és tőkepiacokat, hogy a kormány kitart a reformok, a takarékos és feszes költségvetés mellett.

Hiller István oktatási miniszter szerint a felsőoktatás színvonalemelésének programja nem bukott el, de lelassul, ha eltörlik a tandíjat. Horváth Ágnes egészségügyi miniszter azt mondta: az egészségügyi reform folytatódik, mert bár fontos elemekről döntöttek a választók, a reform maga elsősorban nem a vizitdíjról és a kórházi napidíjról szól. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke az MTI-nek úgy nyilatkozott: a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörléséből adódó bevételkiesést a kormánynak pótolnia kell. "Gyurcsány Ferenc nagyon jól tudja, hogy e nélkül a bevétel nélkül, ami különösen az alapellátásban megjelent, az ágazat működésképtelenné válik" - fogalmazott.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája győzelemként értékelte a népszavazás eredményét, azt, hogy a mostani elsőéveseknek és a később, a felsőoktatásba lépőknek nem kell  tandíjat fizetniük. Az MTI-nek nyilatkozó politológusok szerint a vasárnapi népszavazás eredménye a Fidesz megerősödését és Gyurcsány Ferenc gyengülését hozza. A szakértők szerint a kormány munkájára is hatással lesz a referendum: lassulhatnak a reformok. Vasárnap este több százan várták a népszavazás eredményeit a budapesti Kossuth tér környékén, bejelentett demonstrációkon. Arcukat sállal és csuklyával eltakaró, feketeruhás, bakancsos fiatalok is összegyűltek, akik provokálták a nagy létszámban kivezényelt rendőröket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!