Hírek

2008.03.17. 16:48

Az SZDSZ megütközéssel fogadta Rogán Antal felvetését

Demszky Gábor már akkor is március 15-i megemlékezéseket szervezett és vett azokon részt, amikor ezt az egypárti diktatúra rendőrsége és titkosrendőrsége üldözte és amikor Rogán Antal, az V. kerület fideszes polgármestere még a középiskolai KISZ-t szervezte - mondta Gusztos Péter, az SZDSZ parlamenti képviselője hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten.

BAMA

"Rogán Antal újságcikkekben referált arról, hogyan rendezik meg a Ki tud többet a Szovjetunióról vetélkedőt" - közölte Gusztos  Péter. A liberális képviselő emlékeztetett arra, hogy a Főpolgármesteri Hivatal által hagyományosan megrendezett március 15-i ünnepséget  évek óta sípolással, petárdákkal, köveket, tojásokat és palackokat  dobálva zavarják meg szélsőséges csoportok. Hozzátette: az SZDSZ megütközéssel fogadta, hogy erre a problémára Rogán Antal, az V.  kerület fideszes polgármestere azt javasolta megoldásként, hogy  esetleg zárt térben tartsa meg megemlékezéseit a főpolgármester.

Gusztos Péter elképesztőnek nevezte a felvetést attól a polgármestertől, aki a saját kerületében együttműködik a Jobbikkal  és annak a pártnak a tagjától, amelynek politikusai a fővárosi önkormányzatban nem voltak hajlandóak elfogadni egy, a Magyar Gárdát Budapesten nemkívánatossá minősítő határozatot. Látható, a Fidesz és a vele szövetséges erők az árpádsávos zászlók befogadásával és a szélsőjobbos retorika átvételével megfizették annak az árát, hogy békésen demonstrálhassanak  Budapesten - jelentette ki Gusztos Péter. Hozzátette: az SZDSZ nem hajlandó kifizetni ezt az árát. A liberális képviselő szerint nem az a megoldás, ha Demszky Gábor és a fővárosi önkormányzat rendezvényét zárt körben tartják, hanem az, ha a politikai pártok egésze, köztük a konzervatív pártok is egy emberként ítélik el ezeket a szélsőségeket.

Mint elhangzott, az SZDSZ kész részt venni a Rogán Antal által kezdeményezett egyeztetéseken arról a törvényjavaslatról, amely  szigorúbb fellépést engedélyezne a garázdákkal szemben. Az SZDSZ képviselője közölte: annak is örülnének, ha a hatályos jogszabályoknak érvényt lehetne szerezni. Gusztos Péternek az V. kerületi polgármesterre vonatkozó kijelentéseit alátámasztandó kollégái a sajtótájékoztató végén kiosztották szentgotthárdi városi tanács 1989 márciusában megjelent  lapjának fénymásolatát, amelyben egy, a diákmozgalmakkal és a KISZ-szel foglalkozó cikket Rogán Antal, az Iskolai KISZ Bizottság  titkára jegyzett.

Újságírói kérdésre válaszolva a liberális képviselő elmondta: az érvényben lévő magyar törvények alapján el kellene tudni járni  Budaházy Györggyel, a szélsőséges csoportok vezetőjével szemben.  Megjegyezte: itt már olyan területről kellene beszélnie, amiről képviselőként nem nyilatkozhat. Az SZDSZ esetleges tisztújító küldöttgyűléséről azt mondta, arról az április elején összeülő Országos Tanács dönt majd, ő pedig addig nem akar találgatásokba bocsátkozni, amíg az Ügyvivő Testület  le nem zárja a vizsgálatot.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!