Hírek

2008.03.22. 10:24

Bajok a köbön

Egy ereje teljében lévő liberális párt valószínűleg simán képes lett volna kezelni egy még oly kínos történetet is, mint amilyen a tavalyi elnökválasztási botrány, de legalábbis nem hagyta volna a dolgokat ennyire elfajulni. Igen ám, csakhogy ez az SZDSZ már elég régen nem az az SZDSZ.

Stanga István

Be kell vallanom, elfogult vagyok Fodor Gáborral szemben. De nem elsősorban a jó személyes kapcsolatunk okán, hanem amiatt, mert az egyik legkövetkezetesebb, az elveihez minden körülmények közepette ragaszkodó politikusnak tartom, aki maradéktalanul tiszteletben tartja a demokrácia normáit. Nos, egyebek mellett ezért tartom jelzésértékűnek azt a döntését, amellyel most (így tiltakozva az ellen, hogy a párt ügyvivői testülete (üt) még nem talált politikai megoldást az elnökválasztási csalás nyomán kialakult helyzetre) felfüggesztette üt-tagságát. Az a tény, hogy ehhez a lépéséhez az üt olyan, meghatározó személyiségei is csatlakoztak, mint Béki Gabriella, Szent-Iványi István vagy John Emese, egyértelműen mutatja, hogy a liberálisokat nagyon megosztotta az a szavazási skandallum, amely a párt 2007. március 30-31-i tisztújító küldöttgyűléséhez, illetve az ott történtek kivizsgálásához kapcsolódik. Pontosabban: felszínre hozta, kiélezte azokat a problémákat, amelyek már amúgy is jellemezték a szabad demokratákat, de amelyeket – úgy, ahogy – eleddig mindig sikerült különösebb botrány nélkül elrendezni.

Most nem. És éppen az mutatja a gyengeséget. Mert egy ereje teljében lévő SZDSZ simán kezelte volna a történteket (vagy úgy, hogy azonnali tisztújítást rendel el, vagy úgy, hogy egy megkérdőjelezhetetlen vizsgálatot produkál..., és persze, még lehetne sorolni a különféle megoldásokat), de minimum nem hagyta volna, hogy a dolgok ennyire elfajuljanak. Csakhogy ez az SZDSZ nem az az SZDSZ. Ez az SZDSZ ugyanis egy erejében és hitében egyaránt megfogyatkozott, alapvetően a túlélésért küzdő párt, amely már egy belső vizsgálatnál is összevissza taktikázik, amely, ki tudja, milyen okok folytán, láthatóan meg van rémülve egy új elnökválasztás lehetőségétől, amely érdemi politizálás helyett „árulókra” vadászik, amely (liberalizmus ide, liberalizmus oda), kérdések nélkül próbál megúszni egy sajtótájékoztatót, s amely napjainkra – egy ős SZDSZ-es szavai szerint – „...egy zsaroló kis csoport lett”.

És ha már az egyik alapítót, jelesül Kozák Gyulát említettem... Ő a tavalyi esztendő végén, a párt 19. születésnapja alkalmából írt levelében – egyebek mellett – a következő gondolatokat fogalmazta meg: „A pragmatikus akarnokok dominálják az SZDSZ-t. A fiatal, hivatásos politikusok egy része semmiben sem különbözik a többi párt megélhetési, korrupt politikusaitól, s bár a párt ugyan megőrizte nevét, szellemiségét elveszítette, egységét és belső demokráciáját kikezdte a mindennapi gyakorlat. Olyan új erőcsoportok jelentek meg, amelyek idegenek az alapítók szellemiségétől.” Ha az emlékezetem nem csal, akkoriban ezeket a – kétségkívül nem túl hízelgő – megállapításokat nem kevesen rendkívül igaztalannak tartották, jóllehet az élet mostanában mintha pontról pontra visszaigazolná azokat. Még akkor is, ha az érintettek egy része ezt  továbbra sem hajlandó tudomásul venni. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!