Hírek

2008.03.11. 13:34

Ciprusra indultak a békefenntartó katonák

Az ENSZ ciprusi békefenntartó missziójába induló katonákat búcsúztattak kedden Szolnokon, a Magyar Honvédség 86. Szolnok Helikopter Bázisán; a 44 fős kiutazó állomány március közepétől szeptember végéig teljesít szolgálatot a görögök és törökök lakta szigetországban.

BAMA

Lamos Imre dandártábornok, bázisparancsnok a béketámogató műveletben részt vevő, terepszínű ruhában felsorakozott katonáktól ünnepi beszédében azt kérte: a kiutazók mindvégig tartsák szem előtt, hogy küldetésük során a Magyar Köztársaságot képviselik.      Emlékeztetett rá, hogy a korábbi kontingensek tagjai komoly megbecsülést vívtak ki a Magyar Honvédségnek, és ezt a hagyományt folytatni kell a most útra indulóknak is. Felhívta a figyelmet arra, hogy a ciprusi félév kiváló lehetőséget teremt számukra a katonai tapasztalatok gyűjtésére és az angol nyelvtudás bővítésére, mindenki használja ki ezt a lehetőséget.

A Ciprusra induló katonák az ország legkülönbözőbb helyeiről érkeztek Szolnokra, és feladatukra a Magyar Honvédség speciális, béketámogató kiképző központjában készültek fel. Az ENSZ ciprusi békefenntartó missziója (UNFICYP) 1964-ben kezdődött, a Magyar Honvédség egy katonai alegységgel 1995 óta kapcsolódott be a görög és török lakosság közötti tűzszüneti megállapodás fenntartásába, a szembeálló felek szétválasztásába, a szigetország fejlődése szempontjából elengedhetetlen béke megőrzésébe. A ciprusi magyar kontingensben 84-en szolgálnak, 1997-től századkötelékben, feladataikat egy szlovák-magyar zászlóaljban látják le.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!