Hírek

2008.03.01. 08:26

Clinton támogatja a magyarok vízummentességét

Hillary Clinton kampányüzenetben támogatta, hogy az Egyesült Államok közép- és kelet-európai szövetségesei kapjanak méltányos elbánást vízumügyben.

BAMA

„Amerikának kevés nemzet volt jobb barátja, mint a térség új demokráciái a Baltikumtól a Fekete-tengerig. Csalódottan látom, hogy kapcsolataink ezen országok közül többel megromlottak az utóbbi években, és Amerika tekintélye népeik körében csökken” - áll az MTI washingtoni irodájához pénteken eljuttatott állásfoglalásban. A volt first lady támogatja azokat a kétpárti erőfeszítéseket, hogy néhány közép- és kelet-európai állam - közöttük Magyarország - csatlakozhasson az amerikai vízummentességi programhoz. Clinton elkötelezte magát amellett, hogy elnökké választása esetén újjáépíti a szoros kapcsolatokat Európa egészével és a térség országaival. Úgy véli, meg kell szüntetni azokat a mesterséges korlátokat, amelyek megnehezítik ezen országok sok állampolgára számára, hogy meglátogassák családjukat az Egyesült Államokban, üzleteljenek partnereikkel, és tanulmányokat folytassanak amerikai egyetemeken.

Az elnökjelöltségre aspiráló szenátor különbséget tesz a Közép- és Kelet-Európa országok két csoportja között. Elmondása szerint először csak néhány, de nem minden térségbeli államnak kell megadni a vízummentességet. Ezek közé tartozik Magyarország mellett Szlovákia, Csehország, Litvánia, Lettország és Észtország. Hozzátette, hogy a partnerséget idővel ki kell terjeszteni a második csoportra, s benne Lengyelországra, Romániára és Bulgáriára is, hiszen ezek is Amerika erős szövetségesei.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!