Hírek

2008.03.17. 12:12

Dávid Ibolya: Gyurcsány mondjon le!

Csak az változtatna az országban kialakult patthelyzeten, ha Gyurcsány Ferenc belátná, hogy távoznia kell – mondta Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum elnöke hétfőn az MTI-nek adott nyilatkozatában.

BAMA

"Ma a kormányzat joggal népszerűtlen, s azt láthatjuk csak, hogy egy koncepciótlan, teljes mértékben hitelét vesztett vezetés képtelen megoldani azt a helyzetet, amelyet ő maga idézett elő. Ezen a patthelyzeten csak az változtatna, ha Gyurcsány Ferenc belátná, hogy távoznia kell, mert az ő személye jelenti ma a fejlődés legkomolyabb gátját" - mondta Dávid Ibolya. A pártelnök hozzátette: a kormányfő nem tanult semmit abból, hogy március 9-én 3,3 millió ember mondott határozottan nemet a kormányzat politikájára. Kérdés, hogy két évvel a következő választások előtt  megengedhető-e az, hogy ilyen állapot legyen a magyar belpolitikában. Ilyen körülmények között Gyurcsány Ferenc a következő két évben képtelen lesz véghezvinni egy újabb reformfolyamatot - tette hozzá.

Dávid Ibolya rámutatott: a Goldman Sachs globális befektetési csoport februári elemzése szerint "Gyurcsány Ferenc távozása piacmozdító hatású lehet". A pártelnök szerint kérdés, hogy a miniszterelnök hónapokig tartó agóniája mit árthat a gazdaságnak, mit árthat a közbizalomnak. Egy új kormányfő, egy hiteles miniszterelnök már önmagában lendületet adhatna a gazdaságnak. Ellenkező esetben a populizmus győzedelmeskedik Magyarország felett - húzta alá. Arra a kérdésre, hogy Gyurcsány Ferenc távozása okozhat-e koalíciós válságot, vagy előrehozott választásokat, Dávid Ibolya  elmondta: épp ez a koalíció volt az, amely 2004-ben szinte  zökkenőmentesen oldotta meg a miniszterelnök-cserét. A távirati iroda kérdésére a pártelnök elmondta: egészen biztosan van olyan ember a baloldalon, aki alkalmas lenne a  kormányfői feladatok ellátására.

Az MTI-nek nyilatkozó politológusok hónapok óta Gyurcsány Ferenc  gyengüléséről beszélnek. A népszavazás után a szakértők rámutattak, hogy a referendum eredménye tovább gyengíti a kormányfő pozícióit,  de nem számolnak azzal, hogy ez Gyurcsány Ferenc, vagy a kormány  bukását jelentené. Egy héttel ezelőtt a távirati irodának nyilatkozó nemzetközi gazdasági elemzők sem számoltak Gyurcsány Ferenc közeli távozásával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!