Hírek

2008.03.11. 06:02

Előkelőbb helyen Magyarország

Noha Magyarország hét hellyel előbbre került az országokat turisztikai szempontból rangsoroló nemzetközi listán, még mindig van min javítani. Még mindig nem eléggé kedvelik a magyarok a turistákat.

Europress-VG-összeállítás

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A világörökség részeként jegyzett Hortobágy továbbra is nagymértékben hozzájárul Magyarország népszerűségének növeléséhez
[/caption]Magyarország a világ 33. legvonzóbb idegenforgalmi célpontja – derül ki a davosi Világgazdasági Fórum (WEF) napokban közzétett éves turisztikai jelentéséből. Egy év alatt hét helyet lépett előre a rangsorban hazánk, így Csehország és Észtország kivételével az összes kelet-közép-európai államot megelőzi, beleértve a közvetlenül utánunk következő adriai nagyhatalmat, Horvátországot is. Nemcsak a régióbeli országokat utasította maga mögé hazánk: egyebek mellett Izrael, Thaiföld, Tunézia és Egyiptom is rosszabbul szerepelt, mint a tengerparttal nem rendelkező Magyarország.

A kedvező összkép ellenére a jelentés több negatív megállapítást is tartalmaz a magyar idegenforgalomra nézve. A vizsgált hetven tényező közül feltűnően hátul – 130 ország közül a 109. helyen – szerepel hazánk a lakosság idegenforgalomhoz való hozzáállása alapján. Ezt a kijelentést a WEF egy sor ágazati szervezet, valamint tanácsadó cég által üzletemberek körében készített felmérésre alapozza. Ennél is lesújtóbb, hogy a megkérdezettek többsége szerint nem érdemes pihenési célból meghosszabbítani a Magyarországra vezető üzleti utakat. Ez alapján hazánk a 128. helyet foglalja el a lehetséges 130 közül. A többi kelet-közép-európai ország szintén rosszul áll ezen a két területen.

A kutatás szerint a magyar idegenforgalom erősségei közé tartozik a kulturális sokszínűség, különösen az UNESCO világörökség-listáján szereplő műemlékek sokasága. Szintén jól szerepelt az ország a tulajdonjogi szabályok, a pénzügyi infrastruktúra vagy éppen az egészségügyi, higiéniai szolgáltatások terén. Jó minősítést kapott a földi közlekedés, ezen belül különösen erősnek ítélték a megkérdezettek a közúthálózat és a tömegközlekedés színvonalát.

Nagy sikernek tartom, hogy 130 ország között Magyarország a tavalyi 40. helyről a 33.-ra lépett a versenyképességi rangsorban – közölte a Világgazdaság érdeklődésére Niklai Ákos. A Magyar Turizmus Zrt. elnöke hozzátette: a visszatérő vendégkör megtartása mellett fontos feladat a fiatalabb korosztály elérése. A kutatás részletei egyértelműen megfogalmazzák az ágazat további feladatait is. Lényeges, hogy a turizmus fontossága ne csak szavakban, hanem tettekben is tükröződjön. Jelentős fejlesztésre szorul a légi közlekedési, repülőtéri infrastruktúra, és az emberi erőforrások terén is van elmaradás. Nemcsak a szakma, hanem a társadalom feladata is, hogy javuljon az ország megítélése a vendégszeret kérdésében – hangsúlyozta Niklai Ákos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!